Rode kool salade met rozijnen
Deze Rode kool salade met rozijnen is niet alleen super lekker maar bevat ook nog eens hele gezonde ingrediënten. Kijk bijvoorbeeld naar de kool, waar de salade grotendeels uit bestaat, deze is goed bij oestrogeen dominantie en de appelazijn houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.

Rode kool salade met rozijnen
Ingrediënten
- 1/2 Rode kool
- 1-2 Grote wortels
- 1 Appel
- 2 Handen rozijnen
- 1/2 Bosje verse munt
- 1 Handje pompoen- of zonnebloempitten (eventueel)
De dressing
- 6 el goede olijfolie
- 3 el appelazijn
- 1 el honing of agave
- 1 el sojasaus of tamari (dit is gefermenteerde sojasaus; fijn voor je darmen)
Hoe voorkom je dat rode kool gaat bloeden?
Hoe voorkom je dat je rode kool gaat bloeden? Als je nog geen ervaring hebt met rode kool, kan het verrassend zijn als je ontdekt dat je salade na een uur of twee een rode kleur krijgt. Dit komt doordat de kool de neiging heeft om te “bloeden” vanwege de wateroplosbaarheid van anthocyanen, de kleurpigmenten. Om dit te voorkomen, meng je de kool met 2-3 eetlepels azijn voordat je hem met de rest van de ingrediënten combineert. Voeg ook de appels pas toe vlak voor het opdienen, omdat ze anders waarschijnlijk rood zullen worden.
En als je wilt voorkomen dat je die mooie paarse kleur van de rode kool verliest tijdens het koken, heb ik ook wat handige tips voor je:
Allereerst, voeg een scheutje azijn of wat vers citroensap toe aan het kookwater. Het zuur helpt echt om de kleur van de kool vast te houden. Maar wees voorzichtig, te veel zuur kan de smaak veranderen, dus een beetje gaat een lange weg.
Ten tweede, let op de kooktijd. Kook de rode kool niet te lang! Als je het te gaar kookt, is de kans groter dat het zijn kleur verliest. Probeer het net gaar te koken, zodat het nog wat knapperigheid behoudt. Om het nog wat interessanter te maken, kun je wat gesneden appels of rode uien toevoegen tijdens het koken. Deze ingrediënten helpen niet alleen de kleur vast te houden, maar voegen ook nog wat extra smaak toe aan je gerecht.
En als je een pan kiest, ga dan voor roestvrij staal. Aluminium pannen kunnen reageren met de pigmenten in de kool en de kleur beïnvloeden. Dus pak die roestvrijstalen pan maar uit de kast!
Met deze tips kun je die intense paarse kleur van je rode kool behouden en een prachtig gerecht op tafel zetten waar iedereen van zal genieten!
Kan rode kool in de diepvries?
Dus je hebt wat rode kool over en je vraagt je af of je rode kool in de diepvries kan stoppen? Absoluut! Ik heb dit zelf ook gedaan en het werkt prima, zolang je het goed voorbereidt.
Het eerste wat je wilt doen, is de rode kool voorbereiden. Snijd het in dunne plakjes of reepjes, net zoals je het normaal zou snijden voor gebruik. Zorg ervoor dat je eventuele harde kern verwijdert en beschadigde bladeren weggooit.
Vervolgens is het tijd om de rode kool te blancheren. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Breng een grote pan water aan de kook en dompel de gesneden rode kool hier ongeveer 1-2 minuten in onder. Hiermee stop je die enzymen die de kwaliteit van de kool na verloop van tijd kunnen aantasten. Spoel de kool dan af onder koud water om het kookproces te stoppen. Na het blancheren is het belangrijk om de kool goed droog te deppen. Je wilt niet te veel vocht in de verpakking hebben, anders kan het invriezen problematisch worden.
Verdeel de kool in porties die je normaal gesproken zou gebruiken en stop ze in diepvrieszakjes of containers. Knijp alle lucht uit de zakjes voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen. Vergeet niet de datum op de verpakking te schrijven, zodat je weet wanneer je het hebt ingevroren. Nu is het tijd om je rode kool in de vriezer te plaatsen! Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, meestal -18°C of lager.
Rode kool kan tot ongeveer 3-6 maanden in de diepvries worden bewaard. Wanneer je klaar bent om het te gebruiken, haal je het gewoon uit de vriezer en laat je het rustig ontdooien in de koelkast. Dan kun je het opwarmen en gebruiken in je favoriete gerechten. Het kan iets zachter zijn dan vers, maar het smaakt nog steeds geweldig!