Inhoud
Wat is PMS?
Wil je de week voor je menstruatie je relatie inruilen voor een reep chocolade? Begin je je op dag 20 van je cyclus wel érg opgeblazen en zwanger te voelen, zonder dat je dat bent? Moet je op het einde van je cyclus regelmatig huilen als de pindakaas op is? Dat is PMS! Premenstrueel Syndroom (PMS) is de term voor een verzameling symptomen die veel vrouwen ervaren in zo’n twee weken voor hun menstruatie. Het is alsof je lichaam een reminder geeft dat je menstruatie eraan komt, maar dan niet op een leuke manier.
In het kort: de PMS-behandeling: kunnen klachten worden verminderd?
Klachten van PMS kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn en zijn vaak de horror voor elke vrouw. Gelukkig zijn er verschillende manieren om PMS-klachten te verminderen. In mijn programma’s (LINK) zien we binnen 8 weken al enorme verbeteringen! Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten over de PMS-behandeling: kunnen klachten worden verminderd?
- Je voeding: Een gebalanceerd dieet vol groenten, fruit, volle granen en eiwitten en goede vetten kan helpen bij het reguleren van hormonen. Eet 3 x per dag en zorg dat al deze voedingsstoffen in elke maaltijd aanwezig zijn. Wil je vandaag al aan de slag? Download dan gratis Jouw Hormoonvriendelijke Boodschappenlijst, (LINK) want hormonen kalmeren begint in de supermarkt.
- Beweging: Sporten en beweging is super belangrijk als je PMS wilt behandelen. In mijn online programma heeft Stefan, mijn man (performance expert, gespecialiseerd in topsport en vrouwen), alle workouts aangepast naar je cyclus. Heel belangrijk als je je hormonen weer in balans wilt krijgen (en dus PMS-klachten wilt verminderen).
- Stressmanagement: Stress is één van de grootste verstoorders van je hormonen. Je leest later op deze pagina waarom.
- Suppletie: Vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, magnesium en omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van PMS-symptomen. Doe dit wel altijd onder begeleiding van een expert.
De symptomen van PMS
De symptomen van PMS kunnen behoorlijk variëren en er zijn fysieke en emotionele klachten. Volgens een studie heeft 20-40% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van PMS. Er is zelfs een studie geweest waarin 85% van de 14-18-jarige meiden PMS gerelateerde klachten had. Daarnaast heeft 2-8% last van PMDD, maar daar komen we zo op. Dit is veel, zeker als je bedenkt dat eigenlijk elke vrouw zonder problemen haar cyclus door zou moeten komen! Echt waar, PMS is NIET normaal.
Het goede nieuws is: met voeding en leefstijl kunnen jouw ergste PMS-klachten binnen 8 weken gehalveerd zijn. Ik heb mijn programma’s (LINK) opgezet speciaal voor vrouwen met PMS. Daarmee kun ook jij snel van die maandelijkse hel afzijn!
Dit zijn de meest voorkomende klachten van PMS:
Lichamelijke klachten van PMS:
- Hoofdpijn
- Opgeblazen gevoel (lang leve de flared jeans!)
- Buikpijn
- Gevoelige borsten (zelfs je comfortabele bh lijkt ineens niet meer zo comfortabel)
- Spier- en gewrichtspijn
- Vermoeidheid (zelfs na een goede nachtrust kun je je uitgeput voelen)
- Naast de fysieke klachten, kunnen vrouwen met PMS ook een heleboel emotionele symptomen ervaren.
Psychische klachten:
- Stemmingswisselingen (tranen om een lege pindakaaspot, iemand?)
- Angst en onrust
- Prikkelbaarheid
- Depressieve gevoelens
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
PMS is eigenlijk je lichaam dat schreeuwt: “Er is iets niet in balans in mij, doe er iets aan”! Het is dan jouw taak om te luisteren, want het is wel zo fijn dat je lijf dit seintje geeft, voordat er ergere klachten ontstaan.
Wat is de oorzaak van PMS?
Voelt het soms alsof je lichaam zijn eigen soapserie heeft geschreven? PMS kan een echt drama zijn!
Kort gezegd kunnen we deze zaken aanwijzen als de oorzaak van PMS:
- Je bent chronisch mild insulineresistent
- Oestrogeendominantie
- Overgewicht
- Stress
- Hormoonverstorende stoffen
- Verkeerde voeding
Zowel oestrogeendominantie als insulineresistentie ontstaan doordat je hormonen er een zooitje van maken. PMS is dus eigenlijk een seintje van je lijf: er is iets in de war. Je kunt er beter nu iets aan doen, dan is de schade nog te overzien. Als je me gaat negeren, krijg je mij later op je bordje!
Een van de eerste stappen in mijn online programma is je bloedsuikerspiegel stabiliseren om zo de insulineresistentie aan te pakken die de oorzaak is van PMS. Dit is in mijn praktijk namelijk één van de meest voorkomende oorzaken van een hormoonhuishouding die een loopje met je neemt.
Wil je gratis mijn e-book 10 Simpele Selfcare Hacks ontvangen? Download ‘m dan hier en ga gelijk aan de slag in jouw battle tegen PMS.
<<< Banner ebook selfcare hacks>>>>>
1. Je bent chronisch mild insulineresistent
Belangrijk om te weten is dat je lichaam elke tweede helft van je cyclus virtueel zwanger is. Of je het daar nu mee eens bent of niet: je lichaam is in principe gemaakt om zich voort te planten.
Glucose is een brandstof voor je lichaam; je lichaam haalt glucose uit koolhydraten. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je glucose de cellen in kan, zodat je cellen dit kunnen gebruiken voor energie. In de tweede helft van je cyclus word je (als je goed hormonaal in balans bent) een beetje resistent voor die insuline. De glucose komt dan niet meer goed in je cellen, omdat je lichaam deze energie nodig heeft voor je hersenen en je ‘ongeboren kind’ (die er vaak niet is). Ik zei het al; eigenlijk staat alles in het teken van voortplanten.
Bij mensen met PMS is dit systeem verstoord: zij zijn de hele cyclus chronisch een beetje resistent voor deze insuline.
Ook komt er bij hun in de tweede helft van de cyclus, wanneer normaal gesproken meer glucose overblijft voor de hersenen, niet voldoende glucose in de hersenen. Je kunt je voorstellen hoe chagrijnig je daarvan wordt! Vandaar ook dat PMS gepaard gaat met zoveel psychische klachten. Je ziet het verschil tussen een normale cyclus en mensen met PMS hieronder:
De reden dat dit systeem bij mensen met PMS verstoord is, is dat zij constant een chronische laaggradige ontsteking in hun lijf hebben die veel energie (dus glucose) vraagt. Een laaggradige ontsteking is een stille, langdurige ontsteking in je lichaam die je niet direct voelt, maar die wel je gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden.
In mijn programma pakken we de laaggradige ontsteking aan. Je zult merken dat je daardoor ook veel meer energie over hebt: zo’n ontsteking kost je lichaam veel energie.
2. De hormonale rollercoaster en oestrogeendominantie
De grootste oorzaken van PMS zijn hormonale schommelingen tijdens je menstruatiecyclus. Stel je voor: je cyclus is als een orkest van hormonen, met oestrogeen en progesteron in de hoofdrol. Dit orkest (dus je hormonen) moet perfect samenspelen. Wanneer één instrument uit de maat speelt, klinkt de hele symfonie niet meer goed. Rineke Dijkinga beschrijft dit prachtig in haar boek ‘Alles draait om je hormonen’.
Hormonen regelen bijna elk proces in je lijf. Of we het nu hebben over hoe blij jij je voelt, over hoe jouw gewicht en spijsvertering werken, hoe je biologische klok is. Ik kan geen systeem bedenken waar hormonen géén invloed op hebben. Je ziet hieronder de belangrijkste hormoonklieren van een vrouw. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is dat al deze klieren met elkaar kunnen samenwerken!
Dit is natuurlijk een geweldig systeem als alles op rolletjes loopt, maar als één van de systemen in de war is, kan dit ene systeem de andere systemen ‘aansteken’. Ik zal je een voorbeeld geven: als je lange tijd stress ervaart, kan dit je spijsvertering en je geslachtshormonen beïnvloeden. Omdat alle hormoonsystemen elkaar ‘kunnen aansteken’ is het ook zo moeilijk om een oorzaak aan te wijzen voor jouw hormoonprobleem. En dus voor jouw PMS.
Het goede nieuws is dat we alle systemen in één keer aan kunnen pakken. In mijn online programma gaan we in 8 weken jouw hormonen weer in balans krijgen. Je zult zien dat je dan niet alleen je PMS hebt aangepakt, maar dat je ook beter slaapt, meer energie hebt, meer richting je ideale gewicht gaat en een betere huid krijgt. Dat komt omdat we AL je hormonen aanpakken.
Hieronder zie je hoe een normale vrouwelijke cyclus eruitziet:
Je ziet hierboven dat na je eisprong je hormonale spiegels er compleet anders uitzien: dit is dan ook de reden dat je na je ovulatie last kunt krijgen van PMS: bij vrouwen met PMS zien deze spiegels er anders uit. ‘Oestrogeendominantie’ kan hier een oorzaak van zijn.
Oestrogeen en progesteron moeten in balans zijn voor een soepele cyclus. Maar soms raken ze uit sync. Dit kan komen door:
- Oestrogeendominantie. Dit betekent dat er relatief teveel oestrogeen is ten opzichte van progesteron. Denk aan een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.
- Progesterontekort. Progesteron kalmeert je lichaam. Een tekort kan leiden tot angst, prikkelbaarheid en slaapproblemen.
Bij PMS is de balans tussen oestrogeen en progesteron zoek. Ik heb meer geschreven over oestrogeen dominantie, wat vaak een probleem is bij PMS.
3. Extra risico voor PMS: overgewicht
Belangrijk bij PMS is om te weten dat overgewicht een grote rol speelt in de kans of jij PMS zult ontwikkelen of niet.
Een studie bevestigt dat een hogere vetmassa bijdraagt aan hormonale disbalans en ontstekingen in je lijf, wat PMS-symptomen kan verergeren. Je hebt tot wel 3x meer kans om PMS te ontwikkelen, als je een BMI boven de 30 hebt.
4. Stress: de onzichtbare vijand
Stress is als een stille saboteur. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit stresshormoon kan je hormonen uit balans brengen en kan daardoor de veroorzaker zijn van je hormonale disbalans (en dus je PMS). Je kunt dit goed nalezen in deze blog over hoe stress ervoor kan zorgen dat je moeilijker zwanger kunt worden.
Je ziet hieronder goed dat als je stress ervaart, je lichaam altijd het stress-systeem voorrang geeft op bijvoorbeeld de geslachtshormonen:
5. Hormoonverstorende stoffen
Uit onderzoek is gebleken dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen, zoals xeno-oestrogenen in plastics, pesticiden, zware metalen en cosmetica, je hormonale balans kan verstoren. Dit kan dus bijdragen aan PMS. Deze stoffen bootsen de werking van oestrogeen na en kunnen bijdragen aan oestrogeendominantie. Je ziet hier om welke stoffen het gaat:
In huis kun je de volgende producten vervangen, zodat je de hormoonverstorende stoffen waar je mee in aanraking komt beperkt:
6. Verkeerde voeding
Wat je eet heeft een directe invloed op je hormonen en hoe je je voelt. Als je veel suikers en geraffineerde koolhydraten eet, zal je bloedsuikerspiegel flinke pieken laten zien met daarna nog grotere en dalen, wat je PMS-symptomen kan verergeren. Bij mij in de praktijk zie ik dat een bloedsuikerspiegel achtbaan de veroorzaker is van veel hormonale problemen.
Download hier (LINK) gratis mijn hormoonvriendelijke boodschappenlijst, zodat je gelijk thuis aan de slag kunt met jouw PMS klachten.
<<< Banner boodschappenlijst>>>
Aan de andere kant kan voeding rijk aan vitamines en mineralen helpen om je hormonen in balans te houden. Met voeding kun je dus een hoop doen tegen PMS.
Hoe kun je zelf PMS-klachten verminderen?
Zoals je net gezien hebt kan dit de oorzaak zijn van jouw PMS-klachten:
- Je bent chronisch mild insulineresistent
- Oestrogeendominantie
- Overgewicht
- Stress
- Hormoonverstorende stoffen
- Verkeerde voeding
Maar nu wil jij natuurlijk weten hoe je zelf deze PMS-klachten kunt verminderen! Het komt hier weer neer (net zoals met alles) op voeding en leefstijl. Yes, dit klinkt saai en je zou natuurlijk willen dat er een makkelijkere oplossing was voor jouw PMS, maar met voeding en leefstijl kun jij je PMS-klachten verminderen.
Als quick fix zijn supplementen zeker een (tijdelijke) oplossing, maar als je niks aan de oorzaak doet, komt jouw hormonale disbalans later gewoon weer naar voren. Misschien in een andere vorm zoals een slechte huid, moeilijker slaper of een heftige menopauze, maar als je alleen supplementen tegen PMS neemt, helpt dit maar tijdelijk.
Ik zal dat hieronder verder uitleggen.
PMS-klachten verminderen met leefstijl
Als PMS wordt veroorzaakt door leefstijl, kun je ook je PMS-klachten verminderen met leefstijl.
We hebben het dan over:
- Beweging
- Stress en ontspanning
- Hydratatie
- Slaap
1. Beweging
Regelmatig bewegen kan je PMS-klachten aanzienlijk verminderen. Lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfines, je natuurlijke pijnstillers en humeurboosters. Wel is het belangrijk dat je gedurende je cyclus op de juiste manier traint. Je hebt net gelezen dat PMS mede veroorzaakt wordt door een overactief immuunsysteem. Als je dan een heftige workout gaat doen in de tweede helft van je cyclus, geef je een flair-up aan je immuunsysteem.
Stefan (mijn man) is fysiotherapeut en performance expert. Hij begeleidt vooral topsporters en is gespecialiseerd in hoe vrouwen het beste kunnen trainen. Dit is toch zo interessant, wij werken zó anders dan mannen! In ons programma heeft hij alle workouts voor je gemaakt en de workouts zijn aangepast naar waar jij bent in je cyclus (net als je voeding trouwens). Ik kan hier zo blij van worden!
2. Stress en ontspanning
Stress speelt een grote rol bij PMS, dus ontspanning is belangrijk. Hier zijn een paar manieren om te ontspannen:
Ga naar buiten
Door te wandelen en naar buiten te gaan kun je je cortisolniveaus snel verlagen én maak je vitamine D aan. Dat laatste kun je goed gebruiken bij PMS.
Vooral na het eten is het goed om even naar buiten te gaan om te wandelen. Omdat we zo lang en veel zitten op een dag, kan ‘bloed niet stromen’. We zijn helemaal niet gemaakt om zoveel te zitten! Bovendien wordt je bloedsuikerspiegel al stabieler na 10 minuten wandelen na je maaltijd.
Meditatie
Meditatie kan in het begin ongemakkelijk zijn, ik zal het niet rooskleuriger maken dan het is. Zeker als je net zo snel door het leven raasde als ik. Maar het is net als fietsen: het wordt steeds makkelijker.
Download gratis mijn Meditatie-audio: In 10 Minuten Uit Je Hoofd – Perfect voor mama’s met een volle to-do-lijst. Zo krijg je snel je stress level onder controle en ben je PMS de baas.
<<<<< Banner mediatie >>>>
Je hoeft geen uren in de lotushouding door te brengen om de voordelen van mediteren te ervaren; na 5 minuten mediteren zijn er al veranderingen te zien in je brein.
Ik vind deze begeleide meditatie prettig:
Ademhalingsoefeningen
Ademhaling is de meest effectieve manier van ontspannen.
Door diep in te ademen en langzaam uit te ademen, kun je je parasympathische zenuwstelsel activeren, en dit is de beste manier om weer tot rust te komen.
Dit is hoe je makkelijk zelf aan de slag kunt met je ademhaling:
- Zorg ervoor dat de uitademing altijd langer duurt dan de inademing.
- Werk je achter een bureau? Adem dan af en toe diep in naar je buik en adem weer rustig uit. Als je werkt houd je makkelijk veel spanning vast in je buik.
- Bedenk dat de lucht die je inademt positief is en dat je, als je uitademt, alles eruit laat waar jij niks meer aan hebt. De opmerking van die collega? Dat waardeloze banksaldo? Die onzekerheid? Nu. Even. Niet.
Probeer een paar keer per dag de 4-7-8 ademhalingsoefening. Deze kalmeert je zenuwstelsel, verbetert je focus en concentratie, en vermindert stress. Zo werkt het:
- Adem 4 seconden in door je neus.
- Houd je adem 7 seconden in.
- Adem 8 seconden lang uit door je mond.
- Doe deze cyclus een paar keer, totdat je merkt dat je buik zachter wordt.
Doe dingen die je leuk vindt
Doe jij veel dingen die je leuk vindt? Of doe je dingen vooral omdat je denkt dat het van je verwacht wordt? Als je dingen doet die je leuk vindt, zal jouw emmertje veel minder snel overstromen.
3. Hydratatie
Drinken is belangrijk en dan heb ik het niet over een ijskoude rosé. Drink minimaal 2 liter water (of kruidenthee) en vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze je symptomen kunnen verergeren. Soms ligt de oorzaak van een hormonaal probleem bij te weinig water drinken! En dan zou jij net maandenlang al die ingewikkelde meditatie klasjes gevolgd hebben;-)
4. Slaap
Prioriteer je slaap voor goede hormonale balans. En dan is kwaliteit nóg belangrijker dan kwantiteit.
Ga het liefste elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Probeer ook minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Dit blauwe licht kan je dag- en nachtritme flink verstoren!
PMS-klachten verminderen met voeding
Hier zijn wat tips om PMS-klachten met voeding te verminderen en je beter te voelen. Ik kan hier wel eindeloos over schrijven;-)
1. Anti-inflammatoire voeding: kalmeer je lichaam
Kies voor ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, vette vis, noten en zaden. Deze helpen je lichaam om ontstekingen te bestrijden en je hormonen in balans te houden, wat belangrijk is voor het verminderen van PMS-klachten. Je hebt net gelezen dat PMS wordt getriggerd doordat je een laaggradige ontsteking hebt in je lijf.
2. Eet minder vaak
Nog een tip om je immuunsysteem wat rust te geven: probeer je maaltijden te beperken tot 3 per dag. Zorg er dan wel altijd voor dat je maaltijden veel voedingsstoffen bevatten: de complexe koolhydraten, goede vetten en eiwitten moeten in elke maaltijd aanwezig zijn.
3. Intermittent fasting
Intermittent fasting kan helpen bij het verminderen van PMS-klachten, omdat zo je immuunsysteem wat rust krijgt. Belangrijk is wel dat je de overnight fast doet: vanaf ’s avonds 8 uur niet meer eten en dan de volgende dag bij het ontbijt weer. Een strengere vorm van intermittent fasting geeft je lichaam stress en is niet geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Tenzij het is om een specifieke medische aandoening aan te pakken.
4. Vezelrijk voedsel voor je spijsvertering en bloedsuikerspiegel
Eet veel vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Dit ondersteunt je spijsvertering en helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat super belangrijk is voor het verminderen van PMS-klachten. Kies liever niet voor volkoren brood: deze gluten zijn heftig voor je darmen. Ook daar hebben we het uitgebreid over in mijn online programma.
5. Voeding met een lage glycemische index
Weer een tip voor je bloedsuikerspiegel: kies voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren granen zoals quinoa, zoete aardappelen en peulvruchten. Deze zorgen voor een langzame afgifte van energie, waardoor je je langer verzadigd en energiek voelt, wat helpt bij het verminderen van PMS-klachten.
Hieronder zie je mooi welke producten een lage glycemische index hebben:
PMS-klachten verminderen met suppletie
Wil je je PMS-klachten verminderen met suppletie? Zoals ik al eerder heb gezegd, kun je suppletie zien als een pleister: het stelpt het bloeden als je in een spijker bent gaan staan, maar als je de spijker niet weghaalt, blijft het bloeden. Toch zijn er wel wat supplementen die ik bij mij in de praktijk vaak voorschrijf, omdat ze vrouwen met PMS-klachten erg kunnen helpen (totdat hun hormonen met voeding en leefstijl in balans zijn gebracht). Hier zijn supplementen die je kunnen helpen:
Suppletie om insulinegevoeligheid te verbeteren
PMS-klachten ontstaat doordat deze vrouwen chronisch een beetje resistent zijn voor insuline. Belangrijk dus om dit aan te pakken.
- Chroom: 300 mcg per dag. Dit mineraal helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en kan bijdragen aan een betere insulinegevoeligheid (bron).
- Mangaan: 1,5-3 mg per dag. Mangaan is belangrijk voor het metabolisme en helpt bij de regulatie van bloedsuikerspiegel.
PMS-suppletie: vitaminen en mineralen
- Vitamine B6: 40 mg per dag. Deze vitamine helpt bij het reguleren van hormonen en kan stemmingswisselingen verminderen (bron).
- Vitamine D: 75 mcg per dag. Vitamine D is belangrijk voor je algemene gezondheid en helpt bij het verbeteren van je stemming en energieniveaus (bron).
- Calcium: 500-1000 mg per dag, vooral in de laatste 7 dagen van je cyclus. Calcium helpt bij het verminderen van fysieke symptomen zoals opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten.
- Magnesium: 400-500 mg per dag. Magnesium is cruciaal voor ontspanning van spieren en kan helpen bij het verminderen van krampen en stemmingswisselingen.
Ik vind deze magnesium fijn, omdat er verschillende vormen inzitten:
Tip: met code KIM10% krijg je bij Vitakruid 10% korting.
Fytotherapie: kruiden die kunnen helpen
- Vitex agnus castus (Monnikspeper): 450 mg per dag. Dit kruid helpt bij het balanceren van hormonen en kan PMS-symptomen verminderen.
- Ginkgo Biloba: 120 mg per dag. Ginkgo Biloba kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van stemmingswisselingen.
- Hypericum perforatum (Sint-Janskruid): 300 mg per dag. Dit kruid staat bekend om zijn stemmingverbeterende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens.
- Teunisbloemolie: 1000 mg per dag. Teunisbloemolie bevat gammalinoleenzuur (GLA), wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en hormonale schommelingen.
Laat je bij supplementen altijd adviseren door een professional, zoals een orthomoleculair therapeut. Ga niet op eigen houtje hiermee experimenteren.
Wat te doen tegen PMS vanuit een holistisch oogpunt
Premenstrueel Syndroom (PMS) kan een uitdaging zijn (om het maar zacht uit te drukken), maar in mijn praktijk en in mijn programma’s gebruik ik een holistische benadering die de symptomen al binnen een paar weken kan verminderen. Je vindt alle tips ook in de tekst hierboven, maar hier komen mijn tips vanuit een holistisch oogpunt nog even kort.
1. Voeding en dieet
Voeding is één van de belangrijkste ‘wapens’ die we hebben tegen PMS. Hier zijn enkele voedingstips:
- Eet een gebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je maaltijden rijk zijn aan groenten, fruit, volle granen, eiwitten en goede vetten.
- Vermijd suikers en geraffineerde koolhydraten: Deze kunnen je bloedsuikerspiegel doen pieken en dalen, wat een zooitje van je hormonen maakt. De pasta-cultuur die we hebben draagt hier dus echt aan bij!
- Voeg omega-3 vetzuren toe: Vette vis, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, zeewier, algen en walnoten kunnen ontstekingen verminderen en helpen bij het reguleren van je hormonen.
- Hydratatie: We vergeten weleens hoe belangrijk het is om elke dag minimaal 2 liter water (of kruidenthee) te drinken!
2. Beweging
Mijn tweede favoriete onderwerp: beweging bij hormoonproblemen (PMS is een voorbeeld van een hormonaal probleem). Stefan (mijn man) is performance expert en is gespecialiseerd in hoe vrouwen moeten bewegen, zeker bij hormonale klachten. Hij doet niet anders dan (vrouwelijke) topsporters begeleiden.
Hij heeft voor ons programma alle workouts bedacht die precies passen bij waar je bent in je cyclus. Je zult dus zien dat elke week echt totaal anders is!
3. Stressmanagement
Stress is één van de grootste verstoorders van je hormonen en yes, draagt dus vanuit een holistisch oogpunt ook bij aan PMS.
Doe wat voor jou werkt: meditatie, mindfullness, ademhalingsoefeningen, naar buiten gaan. Belangrijk om te weten is wel dat veel mensen sporten zien als ontspanning, maar weet dat intensief sporten je lichaam ook stress oplevert. Zomaar elke dag sporten ‘om te ontspannen’ kan dus averechts werken.
4. Slaap
Ik verbaas me er altijd over dat biohackers er een sport van maken om zo min mogelijk te kunnen slapen. Je lijf is gemaakt om minimaal 7-8 uur goede kwaliteit slaap per nacht te hebben. Tijdens je slaap gaat je lijf in de reparatie modus. Oude cellen die niet meer functioneren worden opgeruimd en je begint de volgende dag letterlijk met een frisse start.
Wat tips om je slaap te verbeteren:
- Consistente slaaptijden: Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op om je biologische klok te reguleren.
- Creëer een ontspannende slaapomgeving: Zorg voor een donkere, stille, en koele slaapkamer.
- Beperk schermtijd: Vermijd schermen zoals je telefoon en tv minstens een uur voor het slapengaan om de productie van melatonine niet te verstoren. Melatonine is je slaaphormoon: die is dus vrij essentieel als je goed wilt slapen;-)
5. Suppletie
Bepaalde supplementen zoals vitex agnus castus en Sint-Janskruid kunnen helpen bij het verminderen van PMS-symptomen. Raadpleeg altijd een orthomoleculair therapeut voordat je begint met nieuwe supplementen.
Wat doet de reguliere zorg tegen PMS?
De reguliere zorg heeft wat middelen die ze inzetten bij PMS-klachten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende benaderingen die artsen en zorgverleners hanteren om PMS in de reguliere zorg te behandelen.
1. Medicatie
Artsen kunnen verschillende soorten medicatie voorschrijven om de symptomen van PMS te verlichten:
- Anticonceptiepillen: Deze worden vaak voorgeschreven om hormonale schommelingen te reguleren en zo PMS-symptomen te verminderen. Ze helpen bij het stabiliseren van hormoonspiegels door de ovulatie te onderdrukken. Besef wel dat dit misschien wel de symptomen kan verlichten, maar de oorzaak niet oplost! PMS is echt een seintje van je lijf dat er iets niet klopt en het is belangrijk om daarnaar te luisteren.
- Antidepressiva: Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zoals fluoxetine (Prozac) en sertraline (Zoloft) kunnen effectief zijn bij het verlichten van ernstige PMS-symptomen en Premenstrueel Dysforische Stoornis (PMDD). Ook hier geldt weer: het lost de oorzaak niet op.
- Pijnstillers: Pijnstillers die je bij de drogist kunt kopen zoals ibuprofen en naproxen kunnen helpen bij het verminderen van lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, krampen en spierpijn.
- Diuretica: Dit wordt voorgeschreven als je veel vocht vasthoudt. Diuretica zijn plaspillen en die voeren dus overtollig vocht af.
2. Hormonale behandelingen
Naast anticonceptiepillen kunnen andere hormonale behandelingen worden voorgeschreven in de reguliere zorg:
- GnRH-agonisten: Deze medicijnen onderdrukken de aanmaak van oestrogenen en progesteron door de productie van gonadotropinen te remmen. Ze worden meestal gebruikt voor vrouwen met ernstige PMS of PMDD die niet reageren op andere behandelingen. Deze behandeling kan echter bijwerkingen hebben die lijken op de symptomen van de menopauze. Best heftig dus.
- Progesteron en progestageen: Deze hormonen kunnen in de tweede helft van de cyclus worden toegevoegd om het tekort aan natuurlijke progesteron aan te vullen en zo PMS-symptomen te verminderen. Ook dit kan later veel bijwerkingen hebben.
Je ziet: je kunt aan PMS zeker een hoop doen en het is op te lossen, ook jouw lichaam kan weer 100% in balans komen. Leuk als ik je zie in één van mijn programma’s! Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor info over je hormonen waar je echt iets aan hebt.
FAQ
Kan PMS verdwijnen?
PMS kan zeker verdwijnen, PMS is namelijk niet normaal en hoort er NIET bij! In mijn programma én in mijn praktijk zie ik dat binnen 8 weken echt ontzettend veel veranderd kan zijn in de PMS-klachten. In 2 maanden tijd kun je echt een reset geven aan je lijf en je zult zien dat je lichaam altijd terug wil naar een goede baseline. Je lichaam streeft namelijk altijd balans na, ook al voelt het in de weken voor je menstruatie niet zo;-)
Dus ja, PMS kan absoluut verdwijnen.
Klachten in de week voor de menstruatie
De week voor je menstruatie kan voor veel vrouwen (en hun partner) een uitdagende periode zijn, vol met verschillende klachten. Het kunnen fysieke en emotionele klachten zijn en ze spelen altijd op vanaf één tot twee weken voor de menstruatie.
Fysieke klachten een week voor menstruatie
Een van de meest voorkomende fysieke klachten week voor de menstruatie is een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen merken dat hun buik opzwelt en dat ze zich ongemakkelijk en vol voelen. Thank God for flared jeans! Dit opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen die ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Daarnaast hebben veel vrouwen met PMS gevoelige borsten.
Hoofdpijn en migraine hoor ik ook vaak bij mij in de praktijk. De daling van het hormoon progesteron kan hoofdpijn veroorzaken, terwijl hormonale fluctuaties de kans op migraineaanvallen kunnen verhogen. Je hebt hierboven gelezen dat dit komt doordat de hersenen van vrouwen met PMS te weinig glucose krijgen. Ook vermoeidheid hoor ik vaak terugkomen.
Emotionele klachten de week voor de menstruatie
PMS staat ook bekend om de emotionele klachten een week voor de menstruatie. Stemmingswisselingen, angst, onrust en depressieve gevoelens hoor ik vaak. Dit komt allemaal door de schommelingen van de hormoonspiegels.
PMS en vruchtbaarheid zijn twee onderwerpen die vaak samen ter sprake komen, vooral als je probeert zwanger te worden. Hoewel PMS zelf meestal geen directe invloed heeft op je vruchtbaarheid, kunnen de onderliggende hormonale disbalansen die PMS veroorzaken zeker een rol spelen bij (tijdelijk) onvruchtbaarheid. Ik heb een uitgebreide blog geschreven over welke invloed PMS heeft op zwanger worden.
Hoe PMS je vruchtbaarheid kan beïnvloeden
PMS wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen, met name door een onbalans tussen oestrogeen en progesteron. Deze hormonale disbalans kan ook je vruchtbaarheid beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is oestrogeendominantie, waarbij meer oestrogeen in je lijf is in verhouding met progesteron. Progesteron is belangrijk voor het behouden van een zwangerschap, en een tekort kan het moeilijker maken om zwanger te worden of om een zwangerschap te behouden.
<< Voeg afbeelding 11 Maarit in: Oorzaken oestrogeen dominantie>>>
Daarnaast kan chronische stress, een bekende trigger voor PMS, ook invloed hebben op je vruchtbaarheid. Stress verhoogt de niveaus van cortisol, een hormoon dat de productie van je geslachtshormonen kan verstoren. Hierdoor kun je onregelmatige menstruatiecycli en ovulatieproblemen krijgen, waardoor het natuurlijk minder makkelijk wordt om zwanger te worden.
Je ziet op de afbeelding hieronder dat je geslachtshormonen en stresshormonen dezelfde bouwstoffen hebben:
<<< Voeg afbeelding 9 toe Maarit: je hormonen in stress >>>
Als alle bouwstoffen gaan naar het maken van stresshormonen, blijft er natuurlijk niks meer over voor je geslachtshormonen!
Je ziet: PMS en vruchtbaarheid hebben zeker met elkaar te maken.