Wat is progesteron tekort en welke impact kan het hebben op zwanger worden?

Wat is progesteron tekort en hoe kun je dit aanvullen?

Inhoudsopgave

Je hormonen zijn de boodschappers in jouw lijf en zijn dus essentieel voor hoe jij je voelt en hoe ‘gezond’ je lijf is. Het draait niet alleen om de hormonen zelf, maar vooral om hoe ze met elkaar samenwerken. Je kunt hormonen zien als een orkest: iedereen heeft zijn eigen functie en als één hormoon (of instrument) uit de maat speelt, klinkt de muziek niet meer. Je hormonen werken dus allemaal samen, niet alleen je geslachtshormonen. We duiken dieper in op wat progesteron is, de symptomen van een tekort, de mogelijke oorzaken, de impact van progesteron tekort op zwanger worden en vooral: wat je kunt doen om de balans te herstellen. Want een gezonde hormoonhuishouding is de sleutel tot hoe lekker jij in je vel zit!

Geschreven door Kim

Wat is een progesteron tekort?

Je hormonen zijn verantwoordelijk voor een goede balans en hoe jij je voelt. Een van die cruciale hormonen is progesteron. Progesteron is een belangrijk vrouwelijk hormoon en die moet altijd in balans zijn met oestrogeen. Maar wat gebeurt er als je te weinig progesteron hebt ten opzichte van oestrogeen? Dan spreken we van een progesteron tekort, en dat kan een behoorlijke impact hebben op je menstruatiecyclus en klachten zoals PMS, je stemming en zelfs je kans om zwanger te worden [bron].

Oestrogeendominantie en progesteron tekort zijn trouwens niet precies hetzelfde: bij oestrogeendominantie heb je teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Bij een tekort aan progesteron maakt je lichaam niet voldoende progesteron aan.

Gezonde keuzes zonder gedoe. Druk leven, weinig energie, en je hormonen lijken wel een eigen wil te hebben. Mijn Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) geeft je simpele swaps die je meteen kunt toepassen – zonder extra stress. Download hem nu gratis en geef jezelf de balans waar je zo naar verlangt.

<< Voeg banner boodschappenlijst in>>>>>>

De rol van progesteron in jouw lijf

Progesteron, dat vooral door je eierstokken wordt geproduceerd, komt na de ovulatie in actie. Dat zie je goed in de afbeelding hieronder:
De rol van progesteron in jouw lijf

Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap door het endometrium (je baarmoederslijmvlies) dikker te maken, zodat daar een eitje in kan nestelen. Je lichaam maakt zich dus elke cyclus weer klaar voor een bevruchte eicel. In het kort ziet een goede cyclus er zo uit:

Welke oorzaken heeft het premenstrueel syndroom

Je ziet dat een gemiddelde cyclus 28 dagen duurt en er rond dag 14 een ovulatie plaatsvindt. Tijdens je ovulatie wordt de eicel met de beste papieren om bevrucht te worden losgelaten, hij springt dus. Het eitje gaat door de eileider naar de baarmoeder en hoopt dat ie onderweg bevrucht wordt door een zaadcel (ook als jij niet zwanger wilt worden).

Nadat de eicel is vrijgekomen, verandert de lege follikel in het corpus luteum (gele lichaam). Dit kleine “gele lichaam” produceert progesteron, dat helpt om het baarmoederslijmvlies (endometrium) dik en klaar te houden voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.

Als de eicel bevrucht wordt, blijft het corpus luteum progesteron produceren om de zwangerschap te ondersteunen, totdat de placenta het overneemt rond de 10e week van de zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, stopt het corpus luteum met het produceren van progesteron en wordt het afgebroken [bron]. Het maandelijkse tafereel met dekentjes en chocolade kan weer beginnen: je wordt ongesteld.

Wat is een progesteron tekort: je menstruatie

Maar progesteron doet veel meer dan alleen je lichaam voorbereiden op een mogelijke zwangerschap, zoals:

  • Voorkomt baarmoedercontracties: Progesteron houdt de baarmoeder lekker ontspannen, zodat het zich niet voortijdig samentrekt. Dit is cruciaal voor het behoud van een zwangerschap, want je wilt geen ongewenste samentrekkingen.
  • Bevordert een kalm en evenwichtig gevoel: Dit hormoon zorgt ervoor dat jij je relaxed voelt. Het draagt bij aan een goede nachtrust en helpt om die vervelende angstgevoelens te verminderen. Met andere woorden, het kalmeert je zenuwstelsel.
  • Ondersteunt de schildklierfunctie: Progesteron speelt ook een rol bij de werking van de schildklier. Het verbetert de gevoeligheid van de receptoren voor schildklierhormonen, wat belangrijk is voor je metabolisme en energieniveau.
  • Versterkt het immuunsysteem tijdens de zwangerschap: Tijdens de zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat je immuunsysteem zich aanpast, zodat je lichaam het vruchtje niet afstoot. Dit is belangrijk, want het vruchtje wordt gezien als lichaamsvreemd.
  • Versterkt je botten en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Progesteron kan zelfs bijdragen aan sterkere botten [bron] en beschermen tegen hart- en vaatziekten [bron]. Dit is dan ook de reden dat vrouwen na de overgang hier gevoeliger voor worden: dan neemt o.a. progesteron een duikvlucht naar beneden.

Wat is een progesteron tekort?

Symptomen van een tekort aan progesteron

Dit zijn wat symptomen van een tekort aan progesteron:

  1. Onregelmatige menstruatie: Een onregelmatige cyclus kan een teken zijn dat je progesteronspiegels niet in balans zijn. Als je niet ovuleert (dat heeft bijna elke vrouw wel een keer), dan maak je zelfs helemaal geen progesteron aan die cyclus.
  2. Pijnlijke menstruatie of spotten. Op de eerste dag van je menstruatie kan het zeker zijn dat je minder energie hebt, maar echt pijnlijk zou je menstruatie nooit moeten zijn. Als dat zo is, weet je zeker dat je hormonen uit balans zijn. In mijn online programma pakken we je hormoonproblemen in 8 weken aan en je zult zien: in zo’n korte tijd kun je al veel doen voor je hormonen! Ook een paar dagen voor je menstruatie ‘spotten’ (een klein beetje bloedverlies) zou een teken kunnen zijn van een progesteron tekort.
  3. PMS (Premenstrueel Syndroom): Wie kent het niet? Die intense emoties, moodswings en lichamelijke klachten, waardoor jij weet dat je bijna ongesteld moet worden. Hoewel veel vrouwen hier last van hebben, is het niet normaal. Volgens een studie [bron] heeft 20-40% van de vrouwen in hun vruchtbare jaren last van PMS. Een tekort aan progesteron ten opzichte van oestrogeen kan PMS-klachten veroorzaken.  In mijn online programma kunnen we in 8 weken tijd al veel doen aan jouw PMS-klachten, beloofd!
  4. Onvruchtbaarheid en herhaalde miskramen: Ja, een progesteron tekort kan ook je kans op zwangerschap beïnvloeden of kan zorgen voor miskramen aan het begin van je zwangerschap. Het is namelijk essentieel voor het handhaven van een zwangerschap. Bij vrouwen met een laag progesteron is er een grotere kans op Luteale Fase Defect (LFD), wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. We spreken van LFD als het corpus luteum in de tweede helft van je cyclus niet genoeg progesteron kan produceren. Het baarmoederslijmvlies wordt dan niet dik genoeg om het vruchtje in te laten nestelen.
  5. Psychologische symptomen: Weet je dat progesteron ook invloed heeft op je geestelijke welzijn? Progesteron staat bekend om zijn kalmerende invloed op de hersenen. Wanneer je progesteronniveau daalt, kan je lichaam moeite hebben om stress en angst te reguleren. Dit kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar en onrustig bent. De neurotransmitters die betrokken zijn bij je stemming, zoals GABA (gamma-aminoboterzuur), raken uit balans. Daarnaast kan een tekort aan progesteron kan ervoor zorgen dat je onrustiger slaapt, wat weer invloed heeft op je energielevels en je niet scherp bent de volgende dag. Deze vicieuze cirkel kan moeilijk te doorbreken zijn: minder slaap leidt tot meer stress, wat weer invloed heeft op je progesteronproductie.
  6. Een trage schildklier: Wanneer de niveaus van progesteron laag zijn, kan dit leiden tot een traag werkende schildklier. Dit uit zich vaak in symptomen zoals extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en een onregelmatige menstruatie.

Symptomen van een tekort aan progesteron

Heb je te maken met een progesteron tekort? Goed nieuws: je kunt er zelf iets aan doen! In mijn online programma’s (LINK) richten we ons op de drie belangrijkste pijlers: voeding, stress en beweging. In slechts 8 weken zie je al merkbare verbeteringen in je symptomen en komt de balans in je hormonen weer terug.

Ben jij ook klaar met dat eeuwige hormonale gedoe? Je voelt je opgeblazen, futloos, en die maandelijkse rollercoaster maakt het niet beter. Maar wist je dat je met simpele aanpassingen in je boodschappenkar al een verschil kunt maken? Ik heb een gratis Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) voor je gemaakt. Met deze handige lijst maak je keuzes die jouw hormonen helpen – zonder dat je daar uren onderzoek voor hoeft te doen. Download hem gratis en zet de eerste stap naar balans.

<<< Banner boodschappenlijst>>>>

Oorzaken van progesteron tekort

Vaak zijn de oorzaken van een progesteron tekort een mix van fysieke en emotionele factoren die elkaar kunnen beïnvloeden. Je mind en je lichaam zijn namelijk enorm afhankelijk van elkaar! Laten we de meest voorkomende redenen voor een laag progesteronniveau onder de loep nemen.

  1. Chronische Stress

Chronische stress is één van de grootste boosdoeners als het gaat om een progesteron tekort [bron]. Wanneer je stress ervaart, produceert je lichaam meer cortisol, het bekende stresshormoon. Dit kan een directe impact hebben op je progesteronniveaus. In stressvolle situaties maakt je lichaam gebruik van pregnenolone om cortisol aan te maken. Dit is de bouwstof van corstisol én van progesteron. Als pregnenolone gebruikt worden voor cortisol, kan het niet meer gebruikt worden voor progesteron. Het resultaat? Lagere progesteronspiegels, wat weer leidt tot meer stress. Een vicieuze cirkel die je hormonale balans volledig kan verstoren.

Oorzaken van progesteron tekort

Als ik het heb over stress denk jij waarschijnlijk al snel aan een baas die met een stapel werk aan je bureau staat, maar stress (voor je lijf) kan ook zijn dat je niet zo goed tegen eten kunt wat je wel vaak eet (bijvoorbeeld gluten), een verkeerd dag- en nachtritme of milieuvervuiling.

Stress draagt bij aan een progesteron tekort: hier krijgt je lijf stress van

Herken je dat gevoel van continue chaos in je hoofd? Je springt van het ene naar het andere en hebt nooit écht rust. Deze meditatie van 10 minuten is speciaal gemaakt voor drukke moeders zoals jij. Even geen moeten, alleen maar ademhalen en opladen. Download hem gratis en voel je direct lichter. (LINK)

<<< Banner meditatie opt-in nieuwsbrief>>>>>

  1. Xeno- en fyto-oestrogenen

Wist je dat er in je leefomgeving stoffen kunnen zitten die je hormonen flink in de war schoppen? Dit zijn zogenaamde xeno-oestrogenen, ook wel bekend als ‘nephormonen’. Deze stoffen komen onder andere uit de petrochemische industrie en hebben een sterke oestrogeenachtige werking.

Xeno-oestrogenen nemen de plaats in op de oestrogeenreceptoren in je lichaam. Klinkt misschien onschuldig, maar het zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het nóg meer oestrogeen moet aanmaken. En raad eens wat dat betekent? Ja, een overvloed aan oestrogeen, terwijl je progesteron relatief laag blijft. Dit kan leiden tot oestrogeendominantie, wat vaak gepaard gaat met vervelende klachten.

Xeno-oestrogenen zitten in:

  • Pesticiden en herbiciden: Die je tegenkomt op niet-biologische groenten en fruit.
  • Plastics: Zoals ftalaten en weekmakers (BPA) die je in veel huishoudelijke producten vindt.
  • PFAS, dioxines, en PCB’s: Deze ‘eeuwige chemicaliën’ zitten in verpakkingen en kookgerei met antiaanbaklagen.
  • Niet-natuurlijke cosmetica: Zoals parabenen en sodium lauryl sulfaat (SLS) die veel in shampoos en make-up zitten.
  • Schoonmaakmiddelen: Alles wat niet biologisch of natuurlijk is, kan vol zitten met deze xeno-oestrogenen.
  • Geneesmiddelen: Vooral hormonale anticonceptie en bepaalde pijnstillers kunnen je hormonen beïnvloeden.

Oorzaken van progesteron tekort: hormoonverstoorders die je moet vermijden

  1. Leeftijd

Met de jaren verandert je hormonale balans. Tijdens de overgang, maar ook daarvoor, neemt de progesteronproductie af. Dit is volkomen normaal, maar het kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en onregelmatige menstruatie [bron].

Hormoonproductie van een man en een vrouw

  1. Schildklierproblemen

De gezondheid van je schildklier speelt een belangrijke rol in de hormonale balans. Een trage schildklier (hypothyreoïdie) kan de progesteronproductie negatief beïnvloeden. Dit kan zich uiten in symptomen zoals extreme vermoeidheid, depressie en een onregelmatige menstruatie.

  1. Ongezonde levensstijl

Voel je je vaak uitgeput, alsof je hormonen je altijd een stapje voor zijn? Een ongezonde levensstijl kan die balans flink verstoren. Denk aan slechte voeding, weinig daglicht, te weinig beweging en slaap die meer op overleven lijkt dan opladen. Het goede nieuws? Met kleine aanpassingen kun je al veel doen om je progesteron te ondersteunen.

  • Voeding: Een dieet vol snelle suikers en bewerkte voeding gooit je hormonen compleet in de war. Kies liever voor volle, voedzame maaltijden met gezonde vetten (avocado, noten), vezels en eiwitten. Niet alleen lekker, maar ook wat jouw hormonen nodig hebben om samen te werken in plaats van chaos te creëren.

  • Beweging: Regelmatig bewegen helpt niet alleen om dat fijne jurkje weer lekker te laten zitten. Het vermindert stress én ondersteunt je hormonale balans. Bonus: je voelt je sterker en energieker – win-win.

Herken je dit: om 16:00 uur moet je écht iets eten, want anders word je duizelig of trillerig? Of kun je niet zonder ontbijt de deur uit? Grote kans dat insulineresistentie een rol speelt. Dit maakt het voor je lichaam moeilijker om progesteron aan te maken.

Herken je de symptomen van een progesteron tekort of insulineresistentie? Goed nieuws: je kunt zelf actie ondernemen!

In mijn online programma’s (LINK) focussen we ons op de drie essentiële pijlers: voeding, stressmanagement en beweging. Al binnen 8 weken merk je aanzienlijke verbeteringen in je symptomen, en voel je de balans in je hormonen weer terugkomen.

Van uitputting naar opladen. Dit e-book “10 Simpele Selfcare Hacks voor Drukke Moeders” is jouw gids naar simpele selfcare hacks die passen in jouw drukke leven. Geen ingewikkelde plannen, alleen dingen die echt werken. Download hem nu gratis en voel het verschil.

<<< Voeg banner ebook in>>>>>

  1. Voedingstekorten

Je lichaam is slim, maar zonder de juiste voedingsstoffen kan het niet leveren wat jij nodig hebt. Vitamine B6, magnesium en zink zijn dé powerplayers voor een gezonde aanmaak van progesteron. Mis je deze? Dan blijft je hormoonbalans al snel een rommeltje. Geen stress: met wat slimme voedingskeuzes geef je je lijf die boost waar het om smeekt.

Ben jij ook klaar met dat eeuwige hormonale gedoe? Je voelt je opgeblazen, futloos, en die maandelijkse rollercoaster maakt het niet beter. Maar wist je dat je met simpele aanpassingen in je boodschappenkar al een verschil kunt maken? Met mijn handige Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) maak je keuzes die jouw hormonen helpen – zonder dat je daar uren onderzoek voor hoeft te doen. Download hem gratis en zet de eerste stap naar balans.

<<< Banner boodschappenlijst>>>>

Progesteron tekort aanvullen met voeding

Merk je dat je mogelijk een progesteron tekort hebt? Geen paniek, je kunt zelf al een paar dingen doen om dat te fixen. Hier komen ze:

 1. Eet gezonde vetten

Hormonen zoals progesteron worden aangemaakt uit cholesterol. Vroeger werden we bang gemaakt voor cholesterol, maar nu weten we hoe belangrijk het is voor o.a. je hormonen. Elke cel is immers opgebouwd uit cholesterol. Dat betekent dat gezonde vetten zoals avocado, olijfolie en noten écht in een goed dieet thuishoren. Voeg dus wat extra’s toe aan je dagelijkse maaltijden!

Goede vetten

 2. Boost je lever

Je lever is de baas als het gaat om het afbreken van overtollige hormonen. Help ‘m een handje met groenten zoals broccoli, spruitjes, alle soorten kool zoals witte kool en uien. En drink genoeg water, dat helpt je lichaam om afvalstoffen sneller kwijt te raken. Ook ’s ochtends je grootste maaltijd nemen en in de avond de kleinste en na 20.00u niet meer eten helpen je lever. Dan kan je lever in de nacht namelijk z’n werk doen (toxische stoffen verwijderen uit je lijf) in plaats van zich bezig te houden met je spijsvertering.

Progesteron tekort aanvullen met voeding: zo ondersteun je je lever

 3. Stabiliseer je bloedsuikerspiegel

Schommelende bloedsuikers zorgen voor chaos in je hormonen. Probeer dus minder snelle suikers te eten (zoals snoep, maar ook pasta en witte rijst bijvoorbeeld) en focus op vezelrijke voeding, eiwitten en gezonde koolhydraten, zoals havermout of quinoa. Je bloedsuiker blijft stabieler en dat helpt je hormonen op peil te houden.

Vetten, eiwitten en koolhydraten en je bloedsuikerspiegel

4. Vitamine C: de hormonale booster

Vitamine C staat meestal bekend om z’n rol in het immuunsysteem, maar het is ook een belangrijke speler als het gaat om de aanmaak van progesteron [bron]. Onderzoek laat zien dat vrouwen die voldoende vitamine C binnenkrijgen, hogere progesteronspiegels hebben. Ga dus voor citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits, maar ook voor rode paprika’s, aardbeien en kiwi’s.

Progesteron tekort aanvullen met voeding: functies van vitamine C

5. Zink: het hormoonvriendelijke mineraal

Zink is een absolute must als het gaat om de aanmaak van progesteron. Dit mineraal helpt je hypofyse signalen te sturen naar je eierstokken, zodat ze progesteron gaan produceren. Bovendien helpt zink je lichaam om beter om te gaan met stress, wat weer voorkomt dat je stresshormonen de overhand nemen en je progesteronproductie onderdrukken [bron].

Pompoenpitten: Een handvol pompoenpitten per dag is een simpele manier om wat extra zink binnen te krijgen. Ze zitten ook vol magnesium, wat weer helpt om je spieren te ontspannen en je hormonen in balans te houden.

Kikkererwten: Voeg kikkererwten toe aan je salades of maak er hummus van. Ze zijn niet alleen een goede bron van zink, maar ook van eiwitten.

Kip en kalkoen: Deze vleessoorten bevatten van nature veel zink, en ze zijn ook rijk aan eiwitten die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Stabiliteit is namelijk essentieel als je je progesteron tekort wilt aanvullen met voeding.

6. Groene bladgroenten: vol magnesium en vezels

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en paksoi zijn fantastisch voor je hormonen. Ze bevatten veel magnesium, dat helpt om je spieren te ontspannen en je stressniveau te verlagen. En minder stress betekent meer progesteronproductie. In mijn online programma om je hormonen in balans te brengen probeer ik minimaal 2x per week groene bladgroenten in het weekmenu te zetten, het is zo belangrijk!

7. DIM: de krachtpatser voor je hormonen

Misschien heb je wel eens gehoord van DIM, of met een duur woord Di-Indolylmethaan. Deze stof helpt je lichaam om overtollig oestrogeen af te breken en zorgt ervoor dat je hormonen beter in balans blijven. DIM werkt als een natuurlijke “detox” voor je hormonen en kan je helpen bij het balanceren van de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Dit is belangrijk, omdat een te hoog oestrogeenniveau ervoor kan zorgen dat je progesteron relatief te laag wordt. DIM kan daarom indirect helpen bij het aanvullen van een progesteron tekort met voeding.

Maar waarin vind je DIM precies? Het komt voornamelijk voor in kruisbloemige groenten, zoals: broccoli, alle kolen zoals bloemkool en boerenkool, paksoi en spruitjes.

8. Voorkom bewerkte voedingsmiddelen

Oke, nu we het hebben gehad over wat je WEL kunt eten, is het tijd om te kijken naar wat je beter kunt vermijden. Bewerkt voedsel, suiker en snelle koolhydraten doen niets voor je hormonen. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt, wat stresshormonen vrijmaakt en je progesteronproductie juist verlaagt.

Suiker: Suiker zorgt ervoor dat je insuline omhoogschiet, wat je hormonen compleet in de war kan schoppen. Probeer bewerkte suiker te vermijden en kies liever voor hartig dan voor zoet. Hier kun je makkelijk aan wennen! Ik krijg zelfs van deelnemers aan mijn programma’s door dat ze zoet al na 2 weken niet meer missen.

Bewerkte voedingsmiddelen: Pakjes en zakjes zijn vaak volgepropt met conserveringsmiddelen en ongezonde vetten. Deze stoffen verstoren je hormonen en dragen niet bij aan een gezonde progesteronproductie. Kies liever voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.

9. Lijnzaad voor hormonale balans

Lijnzaad is een van de beste voedingsmiddelen als je een progesteron tekort hebt. Het zit vol met fyto-oestrogenen die helpen bij het balanceren van je oestrogeen en progesteron. Bovendien zijn ze rijk aan omega-3 vetzuren en vezels, die beide goed zijn voor je algehele gezondheid.

Hoe eet je het? Strooi wat gemalen lijnzaad over je havermout, yoghurt, voeg het toe aan je smoothie of maak er deze snelle lijnzaad pudding mee. Zorg er wel voor dat je het lijnzaad maalt, anders neemt je lichaam de voedingsstoffen niet goed op. Koop geen gemalen lijnzaad, maar maal het zelf in bijvoorbeeld een koffiebonenmachine, omdat lijnzaad snel oxideert en dan toxisch wordt voor je lichaam. Ik heb deze koffiemolen voor €20 gekocht, die werkt lekker makkelijk. Meer over de voordelen van lijnzaad en fyto-oestrogenen.

Snelle lijnzaad pudding

Bij mij in de praktijk reageert niet iedereen goed op lijnzaad, dus let goed op of het niet te prikkelend is voor je darmen.

Heb jij ook het gevoel dat je hormonen soms compleet de weg kwijt zijn? Is je menstruatie het ene moment onregelmatig en lig je het volgende moment met een reep chocolade onder een dekentje omdat je je zo ellendig voelt? Spoiler alert: dit hoort niet zo te zijn!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates over hoe jij je hormonen weer ASAP op de rit krijgt. 

Regels voor een goede hormoonbalans en voldoende progesteron

Progesteron tekort natuurlijk aanvullen

1. Verminder stress

Dit is een grote, eigenlijk dé grootste. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol aanmaakt en minder progesteron. Dit is ook de reden dat het bijvoorbeeld moeilijker kan zijn om zwanger te worden als je veel stress ervaart. Dus hoe minder stress, hoe beter voor je hormonen. Plan tijd in voor jezelf, ga wandelen, doe yoga, mediteer of doe gewoon iets waar jij happy van wordt. Of mijn favoriet: haal even 5 keer diep adem voordat je gaat eten. Je ademhaling is de snelste manier om ontspanning in je systeem te krijgen. Kundalini yoga is bijvoorbeeld een ster om je centrale zenuwstelsel te kalmeren, doordat je daar veel met je ademhaling werkt:

Echt, je hebt geen uren per dag in kleermakerszit nodig. Bij mij in de praktijk doe ik vaak in mijn 1-op1 sessies een neurotransmitter test. Als daaruit blijkt dat jij een type bent dat van nature nogal ‘aan’ staat, beginnen we met een bodyscan van 3 minuten. Ook schrijf ik dan specifieke supplementen voor die echt bij jou passen, om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Zo krijgt je lichaam ruimte om meer progesteron aan te maken.

Wat kun je doen bij een progesteron tekort: Wat kun je doen tegen teveel cortisol

10 minuten om jezelf weer terug te vinden met mijn gratis meditatie. (LINK) De kids vragen aandacht, de to-do lijst groeit en jij? Jij rent maar door. Deze meditatie is gemaakt voor moeders zoals jij: even stilstaan in alle drukte. Ontvang hem gratis en gun jezelf dat moment.

<< Banner meditatie>>>>

2. Sport in het ritme van je cyclus: zo vul je je progesteron tekort aan

Heb je het gevoel dat sporten je soms meer uitput dan energie geeft? Dat je lijf je tijdens je workout lijkt tegen te werken in plaats van dat je je sterker voelt? Dat komt waarschijnlijk omdat je niet traint in sync met je cyclus. Jouw hormonen hebben namelijk een flinke vinger in de pap als het gaat om wat je lichaam nodig heeft. Door hier slim mee om te gaan, kun je je progesteron niveau ondersteunen én je energie boosten.

In de tweede helft van je cyclus (na je ovulatie) speelt progesteron de hoofdrol. Dit hormoon wil rust, herstel en balans. Het is dus niet het moment voor die zware HIIT of intensieve krachttraining. In plaats daarvan kun je focussen op rustige beweging zoals yoga, pilates of wandelen. Dit helpt je cortisol laag te houden (want stress is de grootste vijand van progesteron) en geeft je lichaam de ruimte om progesteron aan te maken.

Wat betekent dit in onze programma’s?

  • In Hormonen in Balans: Do it Yourself (LINK) krijg je een sportschema dat volledig is afgestemd op jouw cyclus. Van krachtige trainingen in de eerste helft tot rust en herstel in de tweede helft – je leert luisteren naar je lijf.
  • In ons Groepsprogramma (LINK) combineer je dit met live sessies en de motivatie van anderen. Bovendien heb je 5 dagen per week direct toegang tot de groepsapp, waar ik al je vragen beantwoord. Hoe fijn is het om te weten dat je niet alleen bent in je zoektocht naar balans?
  • Voor wie meer persoonlijke begeleiding nodig heeft, is er mijn 1-op-1 traject (LINK). Hier maken we een sportschema dat past bij jouw situatie, mét ruimte voor intensieve begeleiding. Ook kan ik je hierin begeleiden door veel labtesten uit te voeren bijvoorbeeld. 
 

3. Houd rekening met je circadiaans ritme om je progesteron een boost te geven

Heb je het gevoel dat je constant aanstaat, maar ondertussen op de automatische piloot leeft? Dan is het tijd om je ritme onder de loep te nemen. Je circadiaanse ritme – de natuurlijke klok van je lijf – bepaalt namelijk meer dan je denkt. Niet alleen wanneer je moe bent of wakker moet worden, maar ook hoe goed je hormonen, zoals progesteron, worden aangemaakt.

Jouw lichaam houdt van regelmaat. Dit betekent dat een vaste routine je hormonen kan helpen om beter in balans te blijven. Denk aan:

  • Op tijd naar bed en opstaan: Ga zoveel mogelijk rond dezelfde tijd slapen en opstaan, zelfs in het weekend. Het helpt je lichaam te ontspannen en voorkomt dat je stresshormonen de baas worden.
  • Daglicht vangen: Start je dag met een wandeling in de ochtendzon. Het helpt niet alleen je slaapritme, maar ook je energieniveau en stemming. Bonus: frisse lucht en even me-time.
  • Na 20.00 uur geen schermen meer: Die avondscroll lijkt ontspannend, maar verstoort de aanmaak van melatonine – essentieel voor een goede nachtrust én indirect voor de productie van progesteron.

Progesteron tekort natuurlijk aanvullen: je dag- en nachtritme

Wil je meer tips die passen in jouw drukke leven? Download mijn gratis e-book “10 Simpele Selfcare Hacks voor Drukke Moeders” (LINK). Hierin ontdek je slimme, praktische manieren om weer rust in je hoofd te krijgen en jouw lijf de boost te geven die het verdient. Geen stress, geen schuldgevoel – alleen dingen die écht werken.
<<< Voeg banner ebook toe>>>>

Progesteron tekort aanvullen met supplementen

Soms is het niet genoeg om alleen met voeding en leefstijl je hormonen in balans te krijgen. Als je merkt dat je nog steeds klachten hebt zoals onregelmatige cycli, PMS, of vermoeidheid, dan kan het een goed idee zijn om te kijken naar supplementen om je progesteron tekort aan te vullen. In mijn praktijk stel ik een supplementen advies op n.a.v. wat je al slikt, de anamnese en vaak een test, zoals een neurotransmittertest en eventueel een bloedtest. De supplementen die ik hieronder aangeef zijn dus niet per se goed voor jou, dit zouden we echt in een consult moeten bepalen in bijvoorbeeld een 1-op-1 traject (LINK) of in ons groepsprogramma (LINK).

  1. Vitex (Monnikspeper)

Als we het hebben over supplementen die je kunnen helpen bij een progesteron tekort, kunnen we niet om Vitex heen. Dit kruid, ook wel Monnikspeper genoemd, is een van de meest onderzochte natuurlijke middelen voor hormonale balans. Wat doet het precies? Vitex werkt door de hypofyse te stimuleren om meer luteïniserend hormoon (LH) aan te maken. Dit hormoon zet je eierstokken aan om meer progesteron te produceren, en dat is precies wat je wilt als je progesteron tekortkomt.

Vitex is vooral effectief bij vrouwen die last hebben van een korte luteale fase (de tweede helft van je cyclus, na de ovulatie). Het kan je cyclus verlengen en helpen om een gezond progesteronniveau op te bouwen. Let wel op: Vitex werkt langzaam. Het kan een paar maanden duren voordat je echt verschil merkt. Geen quick fix dus.

  1. Maca

Maca is een adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn hormonale balancerende eigenschappen. Het is geen directe progesteronbooster, maar het werkt op je hele endocriene systeem, wat betekent dat het helpt om alle hormonen, inclusief progesteron, in balans te brengen. Maca helpt je lichaam beter om te gaan met stress en ondersteunt de aanmaak van hormonen vanuit de bijnieren. En stress is, zoals je nu wel weet, een grote boosdoener als het gaat om hormonale disbalansen.

Maca is vooral handig als je een druk leven hebt en merkt dat stress je hormonen in de war schopt.

  1. Magnesium: de ontspanner

Magnesium is één van de meest onderschatte mineralen als het gaat om hormonale gezondheid. Dit mineraal helpt niet alleen je spieren ontspannen, maar het speelt ook een sleutelrol in de aanmaak van progesteron. Veel vrouwen hebben een magnesiumtekort zonder het te weten, en dat kan leiden tot stress, slechte slaap en – je raadt het al – een lage progesteronspiegel.

Progesteron tekort aanvullen met supplementen: welke vorm magnesium moet je nemen

  1. Vitamine B6: essentieel voor je cyclus

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in het reguleren van je cyclus en de aanmaak van progesteron. Vrouwen die een tekort hebben aan vitamine B6 hebben vaak last van PMS, een onregelmatige cyclus of een korte luteale fase.

Een groot voordeel van vitamine B6 is dat het helpt om de symptomen van PMS te verlichten, zoals stemmingswisselingen en opgeblazen gevoel. Het ondersteunt ook je lever bij het afbreken van overtollige oestrogenen, waardoor de balans tussen oestrogeen en progesteron steld wordt.

  1. Zink: het hormoonvriendelijke mineraal

Zink is een mineraal dat direct invloed heeft op je hormoonproductie, waaronder progesteron. Het helpt je hypofyse om signalen naar je eierstokken te sturen om progesteron aan te maken. Daarnaast helpt zink je lichaam om beter om te gaan met stress, wat belangrijk is omdat te veel stress je progesteronproductie kan verstoren.

Supplementen kunnen klinken als eureka, maar vergeet niet: het echte verschil zit hem in jouw mindset, je voeding en je leefstijl. Als je dat niet aanpakt kun je nog zoveel supplementen nemen, dan is het vooral zonde van je geld.

Laat je altijd adviseren door een professional als je supplementen wilt slikken.

Herken je jezelf in al die hormonale ups en downs? Dat opgeblazen gevoel, die moodswings of die eeuwige vermoeidheid? Je hoeft er niet mee te blijven rondlopen. Het is tijd om actie te ondernemen en je hormonen de aandacht te geven die ze verdienen!

Wil je stap voor stap leren hoe je je weer energiek, sterk en in balans voelt? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn beste tips gewoon in je inbox:-)

Tips hoe je toch zwanger kunt worden bij een progesteron tekort

Als je een progesteron tekort hebt en je wilt zwanger worden, kan dat best frustrerend zijn. Maar gelukkig is er hoop! Hier zijn een paar tips hoe je toch zwanger kunt worden bij een progesteron tekort:

  1. Eet voedingsmiddelen die je progesteron ondersteunen

Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om voldoende progesteron aan te maken. Gezonde vetten zijn de bouwstenen van hormonen, dus zorg ervoor dat je genoeg vetten binnenkrijgt uit bronnen zoals avocado’s, olijfolie, noten en zaden. Ook zink en magnesium spelen een grote rol in de hormoonproductie. Vette vis zoals zalm is een goede bron van gezonde vetten en zink. Verder helpt magnesium bij het ontspannen van je spieren en kan het je stress verminderen, wat je hormonen in balans houdt.

  1. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Hormonen houden van rust en regelmaat. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen een negatieve invloed hebben op je progesteronproductie. Door maaltijden te eten die rijk zijn aan eiwitten en vezels, voorkom je deze schommelingen. Denk aan volkoren producten, peulvruchten, groenten en eiwitbronnen zoals kip en eieren.

Tips om toch zwanger te worden bij een progesteron tekort: let op je bloedsuikerspiegel

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en veel gratis tips in je inbox, zoals hoe je zelfs met een druk leven je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden. 

  1. Vermijd stress zoveel mogelijk

Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder progesteron aanmaakt. Het hormoon cortisol, dat vrijkomt bij stress, concurreert als het ware met progesteron. Hoe meer stress, hoe minder progesteron je lichaam aanmaakt. Maak dus tijd vrij voor ontspanning! Of het nu yoga, meditatie of gewoon een relaxte wandeling in de natuur is, elke vorm van ontspanning kan helpen om je stressniveau te verlagen en je progesteron een boost te geven.

  1. Overweeg natuurlijke supplementen

Als je denkt dat je nog steeds moeite hebt met je progesteron, kunnen we in een 1-op-1 traject (LINK) samen kijken naar supplementen die jou tijdelijk op weg kunnen helpen. Zo is vitex, ook wel bekend als Monnikspeper, een kruid dat traditioneel gebruikt wordt om de progesteronproductie te stimuleren. Verder kunnen magnesium- en B6-supplementen ook nuttig zijn om je hormoonbalans te ondersteunen.

  1. Lichaamsbeweging, maar met mate

Beweging is goed voor je lichaam, maar overdrijven kan juist averechts werken als het gaat om je hormonen. Overmatig sporten kan de productie van stresshormonen verhogen, wat weer ten koste gaat van je progesteronspiegel. In mijn programma om je hormonen in balans te krijgen passen we de intensiteit aan op waar jij in je cyclus bent: zo kan oestrogeen best tegen een flinke HIT-workout (de eerste 2 weken van je cyclus), maar houden we je hartslag lager in de laatste 2 weken van je cyclus, als progesteron moet floreren.

  1. Bio-identieke progesteron als ondersteuning

Als natuurlijke methoden niet voldoende helpen, kan het zijn dat je lichaam extra ondersteuning nodig heeft. Bio-identieke progesteroncrèmes of -supplementen kunnen een oplossing zijn. Deze bevatten dezelfde vorm van progesteron die je lichaam zelf aanmaakt en kunnen helpen om je progesteronspiegel op peil te houden, vooral als je probeert zwanger te worden [bron]. Overleg dit altijd met je arts.

  1. Track je ovulatie

Je progesteron stijgt na de eisprong, dus het is belangrijk om te weten wanneer je ovuleert. Door je temperatuur te meten en andere tekenen van vruchtbaarheid in de gaten te houden, zoals veranderingen in je baarmoederhalsslijm, kun je je meest vruchtbare dagen herkennen en op het juiste moment proberen zwanger te worden.

  1. Bespreek je situatie met een arts

Als je merkt dat zwanger worden moeilijk blijft, ook na het aanpassen van je voeding en levensstijl, is het verstandig om met een arts te overleggen. Het kan zijn dat je extra progesteron nodig hebt in de vorm van suppletie. Dit kan bijvoorbeeld helpen om een zwangerschap in de vroege fase te ondersteunen. Zorg ervoor dat je alles in kaart hebt en wees niet bang om door te vragen bij je arts.

Progesteron tekort tijdens je zwangerschap

Progesteron helpt je lichaam om de baarmoederwand dik genoeg te houden voor een goede implantatie, en voorkomt dat je lichaam de zwangerschap afstoot. Zonder genoeg progesteron is de kans groter dat je lichaam de zwangerschap niet kan onderhouden en je een miskraam krijgt.

Als je vermoedt dat je een progesteron tekort hebt tijdens je zwangerschap, zijn er gelukkig manieren om dat aan te pakken.

 1. Laat je hormoonspiegels testen

De enige manier om zeker te weten of je een progesteron tekort hebt, is door je bloed te laten testen. Progesteron piekt op verschillende momenten in je cyclus, dus zorg ervoor dat je het op het juiste moment laat testen. Je arts kan je hier verder in begeleiden of boek een 1-op-1 traject met mij. (LINK)

 2. Natuurlijke ondersteuning

Je kunt je progesteronproductie ondersteunen met de juiste voeding en supplementen. Eet voldoende gezonde vetten, zoals avocado’s en noten, want die zijn de bouwstenen van je hormonen.

 3. Bio-identieke progesteron

Als blijkt dat je echt een tekort hebt, kan je arts bio-identieke progesteron voorschrijven, het liefste al voor de zwangerschap zodat de vrucht kan innestelen [bron]. Dit is een natuurlijke vorm van progesteron die je helpt om je lichaam te ondersteunen tijdens de zwangerschap. Er zijn crèmes of vaginale capsules die vaak worden gebruikt om je progesteron op een veilige manier aan te vullen.

 4. Verminder stress

Stress is een grote boosdoener als het gaat om je hormonen. Hoge cortisolniveaus, veroorzaakt door stress, kunnen je progesteronproductie flink verstoren. Zorg dus dat je momenten van rust inbouwt. Meditatie, yoga of een ontspannende wandeling kunnen wonderen doen.

Druk, druk, druk? Dat is precies waarom je dit nodig hebt. Deze meditatie (LINK) helpt je om in 10 minuten een reset te doen. Geen urenlange stiltes, gewoon een moment om op adem te komen. Download mijn meditatie nu gratis en gun jezelf dit cadeau.

<<< Banner meditatie>>>>>

FAQ

Progesteron en gewicht – daar zit meer achter dan je misschien denkt. Een tekort aan progesteron kan je lichaam namelijk net die richting op duwen waar je níet naartoe wilt: meer vet opslaan, vooral rond je buik, en vocht vasthouden. Heb je ineens een extra randje om je middel dat je vroeger nooit had? Grote kans dat een laag progesteron hier een rol in speelt.

Maar hoe werkt dat dan?

Als je progesteron te laag is, raken andere hormonen ook sneller uit balans. Dit kan je vetverbranding een tik geven en je sneller zin geven in suikerige snacks. En ja, daar komt bij dat een schommelend progesteron je lichaam meer vocht kan laten vasthouden, waardoor je je zwaarder voelt dan je bent. Progesteron en je schildklier (die regelt je verbranding) hebben namelijk veel invloed op elkaar.

Wat kun je doen?

In mijn online programma’s help ik je binnen 8 weken je hormonen grotendeels weer op de rit te krijgen. Geen crashdieet of over de top work-outs, maar een slimme aanpak met voeding, beweging en leefstijl. Resultaat: je lijf weer in balans en je voelt je weer meer jezelf.

Dus je denkt aan medicatie om je progesteron op peil te krijgen? Begrijpelijk, want een tekort kan behoorlijk impact hebben. Er zijn verschillende manieren om progesteron aan te vullen, zoals bio-identiek progesteron, dat het meest lijkt op je natuurlijke hormonen. Dit kan in de vorm van pillen, crèmes of zetpillen, afhankelijk van wat bij jou past en het advies van een specialist.

Moet je altijd voor medicatie gaan?

Zeker niet. Je lichaam kan vaak al veel bereiken met de juiste voeding en leefstijl. Stressbeheersing, regelmatig bewegen en voedingsstoffen die je hormonen ondersteunen, zijn vaak al stappen die flinke winst opleveren. Met die basis kan je lichaam namelijk veel zelf regelen en herstellen. Dat werkt vaak rustiger en meer op de lange termijn.

In mijn online programma’s help ik je binnen 8 weken je hormonen grotendeels weer op de rit te krijgen. Geen crashdieet of moeilijke dingen, maar een slimme aanpak met blijvende verandering in hoe jij je voelt met voeding, beweging en leefstijl. Resultaat: je lijf weer in balans en je voelt je weer meer jezelf.

Medicatie als aanvulling

Mocht medicatie nodig zijn, dan werkt het altijd beter als je je basis op orde hebt. In mijn programma’s pakken we in 8 weken de onderliggende oorzaken aan, zodat je hormonen een reset krijgen en weer beter in balans komen. Pas als we zien dat je lichaam dat extra zetje écht nodig heeft, kijken we samen verder naar aanvullende opties zoals medicatie.

Als je probeert zwanger te worden, is een tekort aan progesteron iets om serieus te nemen. Dit hormoon is namelijk cruciaal voor de hele zwangerschap: het helpt de baarmoederwand te versterken, ondersteunt de groei van het embryo en voorkomt dat je lichaam de zwangerschap vroegtijdig beëindigt. Niet genoeg progesteron? Dan wordt het simpelweg lastiger om zwanger te blijven.

Herkennen en Aanpakken

Misschien merk je het aan onregelmatige cycli of dat je menstruatie steeds nét iets te vroeg komt – dat kan wijzen op een progesterontekort. Ook hier geldt: eerst de basis aanpakken. Een gezonde leefstijl en voedingsstoffen die je hormonen ondersteunen, maken vaak al een wereld van verschil. In mijn programma’s werken we binnen 8 weken aan de juiste balans, zodat je lichaam weer optimaal werkt en klaar is voor een gezonde zwangerschap.

Wat Als Aanvulling Nodig Is?

Mocht dat basiswerk niet genoeg zijn, dan kun je samen met je huisarts kijken naar natuurlijke manieren om je progesteron extra te ondersteunen, zoals bio-identieke progesteroncrèmes. Zo geef je je lichaam net dat zetje dat het nodig heeft om optimaal voorbereid te zijn op een zwangerschap. Maar besef altijd wel: dit is een pleister op een wond en gaat het probleem niet oplossen voor de lange termijn!

Ja, je kunt progesteron slikken, maar daar komt wel wat bij kijken. Progesteron is een hormoon dat je lichaam van nature aanmaakt, en soms kan het nodig zijn om dit aan te vullen, bijvoorbeeld als je te maken hebt met een tekort. Artsen kunnen je dan bio-identieke progesteron voorschrijven, dat je in verschillende vormen kunt innemen, zoals capsules of crèmes. Maar let op, het is niet zo dat je zomaar zelf aan de slag moet gaan met progesteronsupplementen. Altijd eerst even met je arts overleggen! Het kan namelijk invloed hebben op je hormonale balans en je wilt natuurlijk dat dit op een veilige manier gebeurt.

Daarnaast, als je denkt dat je een tekort hebt, zijn er ook andere manieren om je progesteron te ondersteunen, zoals via voeding en leefstijl. Denk aan stressvermindering en het eten van gezonde vetten. Het gaat niet alleen om slikken, maar om het totaalplaatje van je hormonen weer in balans te krijgen. Ook is het belangrijk om je te realiseren WAAROM je progesteron laag is. Als je niks aan de oorzaak doet, blijft het probleem bestaan.

Tijdens de overgang verandert er een hoop in je lichaam en een tekort aan progesteron is daar vaak één van. Progesteron is hét hormoon dat helpt om je menstruatiecyclus in balans te houden, maar naarmate je richting de menopauze gaat, maken je eierstokken steeds minder aan. En dat kan ervoor zorgen dat je je uit balans voelt – denk aan stemmingswisselingen, slecht slapen, gewichtstoename of zelfs opvliegers.

Het lastige van de menopauze is dat de hormonale schommelingen nogal intens kunnen zijn. Je oestrogeen daalt, maar vaak nog sneller je progesteron. Dat zorgt ervoor dat die balans zoek raakt. Vaak voelen vrouwen zich hierdoor rusteloos en ervaren ze minder controle over hun emoties en energielevels. Gelukkig kun je hier iets aan doen! Je kunt bijvoorbeeld kijken naar natuurlijke manieren zoals voeding, stressmanagement en beweging om je lichaam te ondersteunen. In de tekst hierboven staan veel tips hoe je je progesteron op een natuurlijke manier kunt aanvullen. Als dit niet werkt kun je eventueel met je arts de mogelijkheden voor bio-identieke progesteron bespreken.

Het belangrijkste is dat je begrijpt wat er gebeurt in je lichaam en de juiste stappen neemt om je hormonale balans weer te vinden, zodat je niet hoeft te worstelen met die vervelende symptomen.

Een tekort aan progesteron kan zich laten voelen in een aantal duidelijke signalen. Denk aan onregelmatige menstruaties, stemmingswisselingen die alle kanten opgaan, en problemen met slapen. Misschien herken je ook wel het vasthouden van vocht, een lagere energie, of PMS-klachten die ineens veel heftiger zijn. Vooral in de tweede helft van je cyclus kun je je anders voelen – sneller geïrriteerd, of gewoon niet helemaal in balans.

Heb je het idee dat deze klachten blijven aanhouden? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam schreeuwt om wat extra progesteron. Gelukkig hoef je het niet op giswerk te laten; je kunt altijd testen om erachter te komen of je progesteronspiegel inderdaad aan de lage kant is. Dit kan via een huisarts, of ik kan in een 1-op-1 traject (LINK) een test aanvragen die wordt uitgevoerd in een professioneel lab. Zo krijg je betrouwbare resultaten en kun je gericht aan de slag met je hormonen weer in balans te brengen.

Wat is een gezonde progesteronwaarde?
Voor wie meer details wil, hier zijn de standaard referentiewaarden voor progesteron bij vrouwen:

  • Folliculaire fase: < 2,8 nmol/l (de eerste helft van je cyclus)
  • Ovulatiefase: 0,39 – 38 nmol/l (rond de eisprong)
  • Luteale fase: 5,8 – 76 nmol/l (de tweede helft van je cyclus)

Als je progesteron tijdens de luteale fase onder de 5,8 nmol/l zit, kan dat duiden op een tekort. Dat is je lichaam dat subtiel laat weten dat het wel wat extra ondersteuning kan gebruiken!

Laten we het simpel houden: er zijn meerdere manieren om een progesterontekort aan te pakken, maar het draait allemaal om je lichaam weer in balans brengen. Hier zijn een paar opties die je kunt overwegen, maar lees vooral even de uitgebreide tekst hieronder voor meer informatie:

  1. Aanpassingen in je leefstijl
    Soms zit de oplossing dichterbij dan je denkt. Rust nemen, goed slapen, gezonde voeding en wat vaker ‘nee’ zeggen kunnen een groot verschil maken. Stress vreet namelijk je progesteron op, dus hoe meer ontspanning, hoe beter. Zet bijvoorbeeld in op gezonde vetten in je voeding, zoals avocado, noten en olijfolie, die je hormonen een boost kunnen geven.
  2. Kruiden en natuurlijke supplementen
    Er zijn kruiden die de aanmaak van progesteron kunnen ondersteunen, zoals Vitex (ook wel Monnikspeper genoemd). Dit kan een natuurlijke manier zijn om je hormonen te stimuleren, maar neem dit niet zomaar – overleg eerst even met een deskundige, want je wil wel dat het echt bij jouw situatie past.
  3. Suppletie van progesteron
    In sommige gevallen kan suppletie met bio-identiek progesteron uitkomst bieden, vooral als je lichaam er zelf niet meer genoeg van maakt. Dit kan via een arts die gespecialiseerd is in hormonale therapie, en vaak wordt het in crème- of capsulevorm gebruikt. Je hormoonspiegel komt weer omhoog, en je zult merken dat je lichaam daardoor ook weer beter in balans komt. Besef wel dat dit als een pleister is en de oorzaak van het progesteron tekort niet weg zal nemen.
  4. Laat je waardes meten en monitoren
    Misschien herken je al wat symptomen, maar om echt zeker te weten of je met een progesterontekort te maken hebt, kun je een test doen. Bij mij kun je bijvoorbeeld een betrouwbare test aanvragen tijdens een 1-op1 consult die in een professioneel lab wordt uitgevoerd. Zo weet je precies waar je staat en kun je gericht aan de slag.

Tip: Het herstel van je hormonen vraagt om geduld, dus geef je lichaam de tijd om te reageren.

Als je vermoedt dat je progesteron te laag is, kan het handig zijn om dit te testen, zodat je echt zeker weet waar je staat. Progesteron schommelt namelijk flink door je cyclus heen, dus de timing van je test is cruciaal!

  1. Het juiste moment kiezen
    Progesteron is het hoogst in de tweede helft van je cyclus, in de zogenaamde luteale fase, meestal zo’n 5 tot 7 dagen na je eisprong. Dat is dus hét moment om je levels te checken, omdat je dan het beste beeld krijgt van je progesteronspiegel.
  2. Testopties
    Je kunt via je huisarts een bloedtest laten doen om je progesteronwaarde vast te stellen. Dit geeft je een nauwkeurige uitslag en een mooi overzicht van je hormoonwaardes. Liever niet naar de huisarts? In een 1-op1 traject (LINK) kan ik ook een laboratorium test voor je aanvragen. De uitslag zullen we dan meenemen in het advies waarin we voeding, leefstijl en supplementen meenemen.
  3. Wat betekenen de waardes?
    Ter referentie: in de luteale fase hoort je progesteron rond de 5,8 – 76 nmol/l te liggen. Zit je onder die 5,8 nmol/l? Dan kan dat wijzen op een tekort. Deze waarden geven je een basis om mee te werken, maar een specialist kan je helpen om echt te zien wat bij jouw situatie past.
  4. Aan de slag met de uitslag
    Bij mij kun je ook een test aanvragen die professioneel in het lab wordt uitgevoerd. Zo weet je zeker dat je een helder en betrouwbaar resultaat krijgt. Als je uitslag binnen is, kun je vervolgens gericht aan de slag met de juiste stappen om je hormonen weer in balans te brengen!

Misschien denk je: wat heeft mijn schildklier nou te maken met progesteron? Maar geloof het of niet, je hormonen zijn allemaal verbonden met elkaar, ook progesteron en je schildklier! Wanneer je progesteron laag is, kan dat een behoorlijke invloed hebben op je schildklier. En andersom werkt het ook: als je schildklier niet optimaal draait, kan dat weer je progesteronniveau’s verlagen. Kortom, ze werken nauw samen en beïnvloeden elkaar voortdurend.

Hoe werkt het precies?

Progesteron en je schildklierhormonen zijn als het ware elkaars ondersteuningspartners. Progesteron stimuleert namelijk je schildklierhormoon, en andersom zorgt een goed werkende schildklier voor een stabielere aanmaak van progesteron. Als je progesteron tekort is, kan het bijvoorbeeld zijn dat je schildklierhormonen minder goed worden opgenomen door je cellen. Dit zorgt ervoor dat je schildklier trager kan gaan werken, wat weer leidt tot allerlei symptomen, zoals vermoeidheid, koude handen en voeten, moeite met afvallen, en zelfs neerslachtigheid.

Symptomen van een disbalans tussen progesteron en de schildklier

  • Energieverlies: Je voelt je moe en hebt minder uithoudingsvermogen.
  • Gewichtstoename of moeilijk afvallen: Een tragere schildklier kan het lastig maken om je gewicht stabiel te houden.
  • Kouwelijkheid: Je hebt het vaak koud, vooral handen en voeten.
  • Sombere stemming: Zowel progesterontekort als een traag werkende schildklier kunnen invloed hebben op je stemming.

Wat kun je doen?

Merk je deze klachten op, dan kan het zinvol zijn om je progesteron én schildklier te laten testen, dit kun je bij de huisarts doen of kan ik voor je doen bij een 1-op-1 traject (LINK). Soms kunnen kleine aanpassingen in je voeding of suppletie al een wereld van verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanvullen van bepaalde voedingsstoffen, zoals selenium en zink, die zowel je progesteron als je schildklier kunnen ondersteunen.

Als je zeker wilt weten wat er bij jou speelt, kun je bij mij een uitgebreide hormoontest aanvragen die in een professioneel lab wordt uitgevoerd. Zo krijg je een compleet beeld van zowel je progesteron- als je schildklierniveau’s en kun je gericht werken aan balans in je hormonen.

Heb je last van stemmingswisselingen, voel je je somber of zelfs een beetje depressief, zonder een duidelijke reden? Dan zou het zomaar kunnen dat een tekort aan progesteron hier een rol speelt. Het klinkt misschien verrassend, maar progesteron is niet alleen belangrijk voor je cyclus, het werkt ook als een soort natuurlijke ‘rustgever’ voor je hersenen. Een laag progesterongehalte kan daardoor invloed hebben op je stemming en emoties.

Hoe beïnvloedt progesteron je stemming?

Progesteron is, samen met z’n ‘zusje’ allopregnanolone (een stof die van progesteron wordt afgeleid), betrokken bij het reguleren van je stressrespons en je zenuwstelsel. Deze stoffen werken rustgevend en helpen je ontspannen. Als je progesteron laag is, kan dit effect afnemen, waardoor je je sneller gestrest, angstig of zelfs neerslachtig kunt voelen.

Symptomen van een progesterontekort die op een depressie lijken

  • Somberheid of een leeg gevoel
  • Moeite met slapen of doorslapen
  • Onrust en prikkelbaarheid
  • Minder energie en motivatie om dingen te doen
  • PMS-achtige klachten, zoals stemmingswisselingen rond je menstruatie

Wat kun je doen?

Het mooie is dat er manieren zijn om je progesteron op natuurlijke wijze te ondersteunen en zo je stemming te helpen verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld werken aan je stress reguleren, zoals ademhalingsoefeningen of yoga. Daarnaast kan een goed voedingspatroon en suppletie, zoals magnesium en B6, helpen om je progesteron een handje te helpen.

Wil je meer duidelijkheid? Bij mij kun je een progesterontest aanvragen in een 1-op-1 traject (LINK) die in een professioneel lab wordt uitgevoerd. Zo ontdek je of een tekort aan progesteron bij jou meespeelt en kun je gericht werken aan een oplossing om weer lekkerder in je vel te zitten!

Inhoudsopgave Iedere maand opnieuw die stemmingswisselingen, krampen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel? Je bent niet de enige. Premenstrueel Syndroom (PMS)…

Inhoudsopgave Ben je bezig met je kinderwens en blijft die positieve test maar uit? Misschien heb je alles geprobeerd –…

Inhoudsopgave Positief blijven als zwanger worden niet lukt Zwanger worden: soms lijkt het alsof het een fluitje van een cent…

X