Ontzwangeren: het herstel na je bevalling

Na bevalling

Inhoud

Ontzwangeren: het herstel na je bevalling

Na je bevalling ondergaat je lichaam veel veranderingen, zoals verandering van je hormonen, gewicht, van de spieren en pezen, en nog veel meer. Ontzwangeren is een onderdeel van het herstel na je bevalling en het kan zowel lichamelijk als geestelijk een heftig proces zijn. Helaas komen hier ook kwaaltjes bij kijken, zoals nachtzweten, stuwing, naweeën en je hormonen die een zooitje zijn. Ik ga je wat tips geven om het wat aangenamer te maken. 

Geschreven door Kim

Ontzwangeren; in het kort

Bij het herstellen van de bevalling horen lichamelijke en mentale symptomen bij. Een aantal voorbeelden zijn: 

  • Bloeden 
  • Buikkrampen 
  • Vermoeidheid 
  • Pijnlijke borsten 
  • Rug-en bekkenpijn 

“Van hormonale rollercoaster naar rust.” Met mijn online programma Hormonen in Balans (LINK) kies je zelf hoe je je klachten aanpakt: zelfstandig, met support van een groep, of met een-op-een coaching. Welke route je ook kiest, we begeleiden je naar blijvende resultaten.

Wat zijn de symptomen van ontzwangeren?

Na de bevalling vinden er grote veranderingen in je hormoonhuishouding plaats en begint het ontzwangeren.  

Tijdens je zwangerschap zijn de hormoonspiegels van progesteron en oestrogeen hoog om je zwangerschap goed te laten verlopen. Na de bevalling dalen deze in een korte tijd tot een dieptepunt terwijl aan de andere kant je lichaam meer andere hormonen aan gaat maken die de melkproductie stimuleren en die zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder.  

Ook worden er hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je in een soort coconnetje zit, zodat je alle aandacht hebt voor je baby om er goed voor te zorgen. Valt het je op dat postpartum vrouwen moeite hebben met het volgen van drukke gesprekken en zich minder goed kunnen focussen? Dat heeft de natuur goed geregeld, anders zou je misschien te weinig aandacht voor je baby hebben! Ook worden er weer hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je je cyclus weer op gaat bouwen. Door al deze hormoonveranderingen kunnen we behoorlijk uit balans raken en kunnen er allerlei kwaaltjes optreden.  

Wat zijn de symptomen van ontzwangeren?

Deze kwaaltjes variëren van vrouw tot vrouw en kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Onderaan dit artikel staan tips die je voor deze kwaaltjes kunt toepassen.  

Lichamelijke symptomen van ontzwangeren 

  1. Bloeden (Lochia): Na de bevalling ervaar je bloedverlies, bekend als lochia, dat enkele weken kan duren. Het begint als helderrood bloed en vermindert geleidelijk in hoeveelheid en kleur. 
  1. Buikkrampen/naweeën: Buikkrampen, die lijken op menstruatiepijn, zijn normaal in de eerste weken. Deze krampen ontstaan doordat je baarmoeder samentrekt, zodat die terugkeert naar haar normale grootte. Warmte op je buik of onderrug en regelmatig naar het toilet gaan kunnen helpen.
  2. Vermoeidheid: De bevalling is fysiek uitputtend. Gecombineerd met de zorg voor een pasgeboren baby kan dit leiden tot extreme vermoeidheid. 
  3. Pijnlijke borsten en tepels/stuwing: Vooral bij borstvoeding kunnen je borsten gezwollen en pijnlijk zijn door de melkproductie. Dit kan zelfs leiden tot borstontsteking als de melkkanalen verstopt raken. Stuwing treedt op als de melkproductie op gang komt. Warme kompressen en het regelmatig voeden van je baby kunnen helpen om de pijn te verminderen.
  4. Rug- en bekkenpijn: Bekkenpijn is vaak het gevolg van de belasting en uitrekking van de bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap en bevalling. Rugpijn kan ontstaan door de belasting van de rugspieren tijdens de zwangerschap en bevalling.
  5. Hormonale Schommelingen: Na de bevalling dalen de niveaus van zwangerschapshormonen zoals progesteron en oestrogeen snel, terwijl de niveaus van prolactine (voor borstvoeding) stijgen. Dit kan leiden tot symptomen zoals haaruitval, hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en somberheid.
  6. Haaruitval: Haaruitval treedt op door de daling van oestrogeenniveaus na de bevalling. Tijdens de zwangerschap blijft het haar in de groeifase, waardoor het na de bevalling uitvalt als je hormoonspiegels zich normaliseren. Ik heb een witte trap en die lag na mijn bevalling totaal onder de haren!  
  7. Zweten: Sommige vrouwen krijgen te maken met overmatig zweten na de bevalling. Het is een manier van je lichaam om zich te ontdoen van het extra vocht dat je vasthoudt tijdens je zwangerschap. Oestrogeen zorgt namelijk dat je vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap. Doordat het oestrogeen na de bevalling daalt, ga je minder vocht vasthouden. Ook kan je last krijgen van opvliegers en zweten door de daling van oestrogeen. Hier is helaas weinig aan te doen, maar zorg dat je voldoende drinkt.  
  1. IJzertekort: Een ijzertekort kan een reden zijn waarom je sneller duizelig bent of je al moe voelt, voordat de dag is begonnen. Onderaan deze pagina staan veel tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt bij een ijzertekort.
  2. Aambeien: Aambeien zijn een aandoening waarbij delen van het weefsel binnen je anus uitzakken en kunnen gaan bloeden. Aambeien ontstaan door extra druk op de aderen in de anus door het harde persen tijdens de bevalling of door het persen bij obstipatie. 

Emotionele en Mentale Symptomen 

  1. Stemmingswisselingen: Het is heel normaal om na je bevalling last te hebben van huilbuien en stemmingswisselingen. Het hoort er gewoon bij omdat je te maken hebt met hormoonschommelingen. Dit heeft allemaal te maken met het snelle dalen van de oestrogeen en progesteron spiegels. Zeker in combinatie met een heel ander leefpatroon en slaaptekort. 
  1. Postpartum Depressie: Bij sommige vrouwen kan de emotionele belasting zwaarder zijn, wat kan leiden tot een postpartum depressie. Dit is een ernstige aandoening die gevoelens van extreme verdriet, angst en uitputting kan veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om voor jezelf en je baby te zorgen. Zoek professionele hulp als je het idee hebt dat je dit hebt, dan kun je geholpen worden. Het is nog in onderzoek maar er zijn tekenen dat een tekort aan magnesium meespeelt in het krijgen van een postpartum depressie.
  1. Angst en overweldiging: Ja, en dan ben je ineens moeder. Deze enorme verandering (ook in routine) kan ervoor zorgen dat je angst ervaart en overweldigd bent. 

Ontzwangeren en je hormonen

Alle kwaaltjes zoals stuwing zijn maar tijdelijk. Het is vooral een uitdaging om je hormonen weer op een goede manier in balans te krijgen.  Het goede nieuws is dat je je hormonen een handje kan helpen. Gelukkig maar, want je hormonen hebben alles te maken met hoe je je voelt, hoe je de zaken aanpakt en hoeveel energie je hebt. 

Na je bevalling veranderen je hormoonspiegel drastisch. Eerst moet je lichaam de enorme vloedgolf aan adrenaline afvoeren van de bevalling. Ook zijn je oestrogeen- en progesteron levels tijdens je zwangerschap heel hoog. Vlak na je zwangerschap komen deze levels in een vrije val. Dit kan ervoor zorgen dat je je sneller prikkelbaar en vermoeid voelt. Ook kunnen ze zorgen voor gevoelens van angst, verdriet en onzekerheid.  

Het is goed om te weten dat je lever en je darmen dit overschot aan hormonen moeten afvoeren. Dit doen ze o.a. door je ontlasting; je poep en plas dus. Veel drinken en veel vezels eten (vooral groenten!) zijn dus belangrijk. 

Hoe breng je hormonen in balans en welke rol speelt voeding hierin?

Na je zwangerschap is de kans groot dat je jezelf niet bent. Natuurlijk moet je wennen aan de nieuwe situatie, maar hallo ontplofte bom aan hormonen! Hoe breng je je hormonen in balans en welke rol speelt voeding hierin? Als je hier hulp bij kunt gebruiken kun je altijd een consult met mij aanvragen of meedoen aan 1 van mijn programma’s (LINK). Ik help je graag!  

Hoe breng je hormonen in balans en welke rol speelt voeding hierin?

Ik heb een compleet artikel geschreven over hoe je je hormonen in balans kunt brengen. Hier komen de tips even kort op een rijtje: 

  • Verminder stress. Dit klinkt makkelijk, maar zeker net na je bevalling is het logisch dat je moet wennen aan de nieuwe situatie. Korte nachten, een nieuwe baby die je nog niet kent, alles is nieuw. Toch is het belangrijk om je stressniveau te verlagen om je hormonen in balans te krijgen.  Stress is een van de grootste verstoorders van je hormonen
  • Breng je darm microbioom op orde. Het darm microbioom van de moeder is superbelangrijk voor een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap en de eerste 1000 levensdagen. Het darm microbioom zijn alle bacteriën (zowel de goede als de minder goede) die in je darm zitten. Je microbioom is belangrijk voor bv stressreductie, maar ook voor de aanmaak van je gelukshormoon (serotonine).  

Microbioom

Je microbioom breng je zo op orde: 

  • Eet goede eiwitten, veel vezels (minimaal 40 gram per dag), goede vetten en complexe koolhydraten. Vezels haal je vooral uit groenten.  

Goede vetten

Bij mij in de praktijk zie ik vaak dat een verstoorde hormoonbalans deels wordt veroorzaakt door een verstoorde bloedsuikerspiegel. 

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor veel meer hormonale rust. Omdat veel processen in je lijf aangestuurd worden door hormonen, betekent dit een betere huid, beter slapen, een goede vertering van je voeding, beter om kunnen gaan met stress en zo kan ik nog héél lang doorgaan. 

Herken je dat gevoel van altijd doorgaan? Stop even. In mijn gratis e-book “10 Simpele Selfcare Hacks voor Drukke Moeders” geef ik je 10 praktische tips om in kleine stappen meer rust en energie te krijgen. Want jij verdient ook een moment voor jezelf. Download hem gratis en ontdek hoe. (LINK)

<<<<<Voeg banner in ebook>>>>>

Tips tijdens het ontzwangeren

Er zijn veel tips om het ontzwangeren in goede banen te leiden. Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen, ondanks dat er nu een kleine baby in je leven is die veel aandacht opeist.  

Goede voeding na je bevalling is ontzettend belangrijk, net als rust nemen. Als het kan adviseer ik altijd om te slapen als de baby ook slaapt. Elk uurtje mag je pakken, opruimen kan ook als je baby wakker is en je kleine in de draagzak zit.  

tips tijdens het ontzwangeren

Hier wat tips voor de meest voorkomende kwaaltjes tijdens het ontzwangeren. Hier noem ik alleen de kwaaltjes waar je iets tegen kunt doen: 

Naweeën 

Naweeën zijn samentrekkingen van je baarmoeder en kunnen ontstaan in de eerste dagen na je bevalling dat komt omdat ze nodig zijn om je baarmoeder te helpen weer terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte.  

Wat kan je hieraan doen? 

  • Warmte op je buik of onderrug door een kruik of warme douche 
  • Leg je kindje wat vaker aan omdat je dan het herstelproces van je baarmoeder versnelt.  
  • Ga regelmatig naar het toilet omdat je baarmoeder het beste kan samentrekken als je blaas leeg is.  

Vermoeidheid 

Vermoeidheid na de bevalling kan veel oorzaken hebben, zeker omdat er zoveel veranderingen zijn nu in je leven. Denk aan de disbalans van je hormonen, een ander dag- en nachtritme, emoties, etc. 

Ook is je behoefte aan nutriënten na de bevalling nog hoger dan toen je zwanger was, al helemaal als je borstvoeding geeft.  

Wat kan je hieraan doen? 

  • Vermijd stress zoveel dat mogelijk is, omdat stress een negatieve invloed heeft op het herstel van je hormonen.  
  • Neem rust en slaap zoveel mogelijk.  
  • Zoek steun bij familie en vrienden, zodat jij de tijd hebt om af en toe een uurtje te rusten.  
  • Soms ben je te moe om elke avond een maaltijd in elkaar te flansen. Begin daarom al 2 maanden van tevoren met het invriezen van maaltijden, of laat je kraambezoek wat te eten meenemen. Wat ik ook fijn vond en wat ook gezond is: bestel eten bij Oh My Guts. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een kraampakket bestellen.  
  • Zorg goed voor jezelf door als het mogelijk is een massage te nemen, naar een schoonheidsspecialiste te gaan of te mediteren. 
  • Beweeg, het liefste overdag buiten. 

Van chaos naar kalmte in 10 minuten. Ik heb een meditatie speciaal voor drukke moeders zoals jij ontwikkeld, die je helpt om die overvolle gedachten even los te laten. Zodat jij weer met frisse energie verder kunt, of dat nu met de kids is of met jezelf. Download gratis en voel de balans. (LINK)

<<<Voeg banner meditatie toe?>>>>>>

Vermoeidheid na de bevalling

Aambeien

Aambeien kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap maar ontstaan meestal tijdens de bevalling door hard persen. 

Hoe kan je aambeien tegengaan? 

  • Probeer iedere dag 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Vezels helpen je ontlasting soepel te houden en stimuleren je darmen om in beweging te blijven. Vezels zitten in: groenten (eet dagelijks minimaal 400 gram), volkorenproducten, havermout, zemelen, noten, fruit (200 gram per dag) en peulvruchten. 
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag. 
  • Drink 2 liter water per dag. 

Voedingsvezels

IJzertekort

Veel zwangere vrouwen en newborn mama’s hebben last van een ijzertekort, dit wordt ook wel bloedarmoede of anemie genoemd. Oorzaken van een ijzertekort bij zwangere vrouwen: 

  • Het ijzer is nodig voor de placenta.  
  • Tijdens de zwangerschap hebben jij en de baby extra zuurstof nodig en dus meer ijzer.   
  • Na de bevalling kan bloedarmoede optreden als gevolg van bloedingen. 
  •  

Klachten die je kan krijgen van een ijzertekort zijn:  

  • Duizeligheid 
  • Vermoeidheid 
  • Hoofdpijn 
  • Sterretjes zien als je naar beneden bukt met je hoofd 
  • Haaruitval 

Hoe zorg je voor voldoende ijzer? 

IJzer zit in: 

  • Vlees, vis en gevogelte.   
  • Graanproducten. Volkoren graanproducten, zoals quinoa of volkorenbrood. 
  • Groenten. Peulvruchten (bruine bonen, linzen en doperwten), andijvie, bieten, broccoli, courgette en groene bladgroenten. 
  • Gedroogd fruit. Rozijnen, dadels, pruimen, vijgen en abrikozen (maar grdroogd fruit bevat ook veel fructose, dus eet dit niet te vaak). 
  • Overige producten. Noten, zaden, ei en tempeh. 
  • Je kan je ijzergehalte ook verhogen door ijzertabletten of Floradixsiroop te nemen. 
  • Vitamine C zorgt dat je lichaam het ijzer uit voeding beter opneemt. Neem dus voedingsmiddelen die vitamine C bevatten bij je maaltijd.  
  • Melkproducten, koffie en zwarte thee bij de maaltijd remmen de opname van ijzer juist.

Supplementen ontzwangeren

Je kunt een bevalling zien als een klein mini trauma voor je lijf. Hoewel je lichaam ervoor gemaakt is, kost het gewoon veel energie. Zo zit er op de plek waar de placenta heeft vastgezeten een wond zo groot als een dinerbord. Je kunt je voorstellen dat je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen.  

Natuurlijke voeding is altijd beter dan supplementen. Natuurlijke voeding wordt namelijk door je lichaam herkent en kan je lichaam gelijk gebruiken. Dat is bij supplementen niet zo. Ook voegen de goedkopere (huis)merken vaak vulstoffen toe aan supplementen, wat alleen maar extra belasting geeft voor je lichaam. Bovendien gebruiken deze merken vaak de vorm van vitamines/mineralen die nog omgezet moeten worden voor je lichaam of niet de actieve vorm. Kies daarom bij supplementen altijd voor een goed merk. Ik vind deze merken fijn: 

  • Vitakruid (met de code KIM10% krijg je 10% korting) 
  • Energetica (bestel via deze link voor 10% korting of gebruik code X0096467) 
  • Vitals 
  • Bonusan 
  • Viridian 

Wil jij supplementen om het ontzwangeren te ondersteunen? Deze supplementen raad ik aan in mijn praktijk over het algemeen. Ik heb ook een uitgebreide blog geschreven over vitaminen na de bevalling, daar kun je nog meer lezen.

Een goede multivitamine 

Begin altijd met een goede multivitamine. In een goede multivitamine zitten bijvoorbeeld ook B-vitamines, maar daar krijg je energie van. Die wil je dus niet in de avond nemen, dus kies altijd voor een mutlivitamine die een aparte heeft voor overdag en voor de avond.  

Ik vind deze multivitamine fijn. Deze adviseer ik in mijn praktijk ook altijd om te nemen tijdens je zwangerschap. Als deze op is na je bevalling, zou je ook over kunnen gaan op Multi dag- en nacht voor de vrouw. Met de code KIM10% krijg je 10% korting op alle producten van Vitakruid.  

Visolie 

Omdat je hormonen nog een zooitje zijn, is het belangrijk om omega 3 te nemen. Ik adviseer het in mijn praktijk elke dag. Omega 3 is namelijk een belangrijke bouwstof van hormonen. Bovendien is bewezen dat vrouwen die voldoende omega 3 in hun bloed hebben, minder kans hebben op een postnatale depressie. Deze visolie van Vitakruid vind ik fijn.  

Daarnaast kun je ook meer van deze producten eten:

Magnesium 

Magnesium is betrokken is bij de productie van de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je in actie kan komen en dat je je blij kan voelen.  Dat is best lekker na zo’n bevalling;-) 

Magnesium zit in amandelen, cashewnoten, volkoren granen, groene groenten en bittere chocola. Wil je het liever in een supplement?  

Deze magnesium bevat meerdere soorten magnesium, waardoor ik dit een fijne vind. Met code KIM10% krijg je 10% korting op alle producten bij Vitakruid.  

Supplementen ontzwangeren

Vitamine D  

Vitamine D heeft veel functies, zo is het bijvoorbeeld goed voor de productie van hormonen (hallo hormoonbalans!). Ook is vitamine D betrokken bij de aanmaak van serotonine (neurotransmitter die zorgt voor een blij gevoel) en melatonine (je slaaphormoon). 

Vitamine D zit in vette vis (zalm, makreel haring), vlees, kaas en eieren. Ook maakt je lichaam zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Zeker in de winter is het goed om een supplement te nemen. Ik vind deze fijn.  

 Wil je hulp bij de juiste supplementen na je zwangerschap? Boek dan een 1-op-1 consult, dan kan ik je volledig op maat helpen om jezelf snel weer lekker in je vel te voelen.  

Vitamine D als supplement tijdens het ontzwangeren

Collageen 

Oh, mijn lievelings! Collageen is een belangrijke bouwsteen voor ons bindweefsel. Omdat je lijf na zo’n bevalling echt moet herstellen, is het goed om aan te vullen met collageen.  

Bij de meeste vrouwen is het bindweefsel tijdens de zwangerschap zwakker geworden door de hormonen. Vooral vrouwen met bekkenklachten hebben voordeel bij de inname van collageen. 

Vitamine C (met name), zink, koper en zwavel stimuleren de aanmaak van collageen, maar collageen zit ook in bottenbouillon van vis, rund en kip. Ik neem zelf 1 potje bottenbouillon per week, verdeeld over 3 dagen. Ik neem dus een beetje bouillon en vul het aan met heet water. Echt een lekkere opkikker! 

Supplementen tijdens het ontzwangeren

Je kan een supplement nemen, dit kan ook als borstvoeding geeft. Deze collageen vind ik fijn.

Hoelang duurt het ontzwangeren?

Het proces kan bij iedereen anders verlopen en je kunt van tevoren niet precies zeggen hoelang het gaat duren. Er wordt gezegd “9 maanden op, 9 maanden af”, maar ik had na een jaar pas echt het gevoel dat ik er geestelijk weer helemaal was. Ook minder slaap zorgt er natuurlijk voor dat je wat minder scherp bent.  

Lichamelijk kun je hier ook geen vaste deadline aan hangen: Hoe snel jij weer fit bent hangt af van hoe regelmatig jij sport, hoe goed je eet en hoe goed je voor jezelf zorgt (qua slaap en ontspanning bijvoorbeeld).  

Bindweefsel herstel duurt 300-500 dagen. Je kunt je dus voorstellen dat het ontzwangeren minstens zo lang duurt. Voor die tijd is je lichaam gewoon nog niet zo sterk en ben je gevoeliger voor blessures.  

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het herstel van je lichaam ook sterk wordt beïnvloed door je microbioom en voedingspatronen. Robertson et al. (2019) bespreken in hun studie The human microbiome and child growth – first 1000 days and beyond hoe het microbioom van invloed kan zijn op je herstel en algehele gezondheid na de bevalling.

Mocht je het leuk vinden; hieronder heb ik een video samen met Isabeau (wij hebben samen Fitzwanger Online opgezet) met wat wij tegen vonden vallen na de bevalling. Hier komt ook voor een deel het ontzwangeren in terug! 

Hoe ziet het ontzwangeren er 4 maanden na de bevalling uit?

Vier maanden na de bevalling is een periode waarin je zowel fysiek als mentaal nog steeds bezig bent met herstellen. Qua voeding ligt de focus op het opbouwen van vitamines en mineralen. Dit is belangrijk omdat je lichaam nog steeds aan het herstellen is én omdat je meer voedingsstoffen nodig hebt door stress (slaaptekort, een nieuwe baby is een nieuwe situatie). Ook geef je misschien wel borstvoeding, wat extra voedingsstoffen vreet.  

Vier maanden na je bevalling kan er nog steeds sprake zijn van voedingstekorten, vooral als je borstvoeding geeft. De heftigste symptomen van het ontzwangeren zoals nachtzweten, naweeën en het op gang komen van de borstvoeding, zullen geweest zijn, maar je zult je nog zeker niet jezelf voelen.  

Best heftig als je bedenkt dat veel moeders na 3 maanden weer moeten werken! Ik begon zelf na 4 maanden weer met werken, maar als ik nu terugkijk naar de kwaliteit van mijn werk toen…. Dat was niet best hahaha. Ook vond ik zelf de combinatie van focussen op werk en kolven (in mijn auto in de parkeergarage) best heftig.  

Je kunt je qua voeding nu goed richten op bijvoorbeeld ijzer, vitamine D, B-vitamines, en omega-3 vetzuren, die bijdragen aan energie, stemming en je algemene gezondheid. 

Lichamelijk kan het goed zijn om je te laten controleren door een bekkenfysiotherapeut, vooral als je lichamelijk nog veel last hebt. Officieel kun je 4 maanden na je bevalling al opbouwen met je eigen sport, maar het is wel belangrijk dat je hier eerst een postpartum programma voor gevolgd hebt.  

Ik heb zelf samen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut (een goed vriendinnetje van mij) Fitzwanger Online opgezet. Hiermee bieden we online workouts aan die vrouwen tijdens en na hun zwangerschap kunnen doen. Ik vond het zelf superfijn om thuis te sporten, omdat ik dat gewoon kon doen als Sol aan het slapen was! Na je zwangerschap kun je het postpartum programma van Fitzwanger Online volgen. Zo weet je zeker dat je op de goede manier sport en dat vond ik een fijne gedachte! Zo voorkom je namelijk klachten.  

Sporten na de zwangerschap

Er wordt vaak gezegd dat je nu veel je bekkenbodem moet trainen, maar pas daarmee op! Ontspannen van je bekkenbodem is vaak net zo belangrijk als het aanspannen. Als je bekkenbodem te gespannen is, kun je juist klachten krijgen. Wil jij bekkenbodemoefeningen doen? Dan vind ik dit een fijne video: 

Hoe ziet het ontzwangeren er 6 maanden na de bevalling uit?

6 Maanden na de bevalling ziet het ontzwangeren er niet heel anders uit dan 4 maanden na de bevalling. Hoe jij je voelt hangt nu vooral veel samen met externe omstandigheden (denk: slaapt je baby al af en toe langer achter elkaar ‘door’, of komen er bijvoorbeeld tandjes door en is het onrustig in de nacht). Ook is het erg afhankelijk van hoe jij sport, eet en je ontspanning pakt. Goed voor jezelf zorgen is dus erg belangrijk nu!  

Voel je je schuldig dat je anderen om hulp vraagt? Bedenk: “it takes a village to raise a child”. We zijn niet gemaakt om alles zelf te doen en als jij ontspannen bent, zal je baby ook veel relaxter zijn! 

Lichamelijk ben je er ook nog niet helemaal: je bindweefsels is nog steeds niet zo sterk als voor je zwangerschap. Daarom is het belangrijk om op een goede manier op te bouwen met sporten, omdat je nu gevoeliger bent voor blessures 

Is er verschil met ontzwangeren na een keizersnede?

Ontzwangeren na een keizersnede kan verschillen van herstellen na een vaginale bevalling. Er is natuurlijk wat extra hersteltijd nodig voor de genezing van de wond. Ik heb zelf een (geplande) keizersnede gehad en ik had er rekening mee gehouden dat ik een week in mijn bed zou liggen. Uiteindelijk viel dat best mee: na 5 dagen was ik al beneden. Mocht je het interessant vinden, ik heb een video gemaakt met mijn ervaring met een keizersnede: 

Dit is het verschil tussen het ontzwangeren na een keizersnede ten opzichte van een vaginale bevalling: 

  • Je moet rekening houden met het herstel van de wond. Daardoor ben je de eerste dagen minder mobiel en lig je vooral in je bed (vooral collageen en bottenbouillon nemen dus!). 
  • De eerste 6 weken mag je niet zwaarder tillen dan 5 kilo. De eerste 2 weken zul je zien dat je je kindje ook nog niet zelf op kunt tillen vanuit bijvoorbeeld een lage positie: dan komt er veel druk op je buikspieren en die zijn nog gevoelig.  
  • Het kan zijn dat je teleurstelling ervaart, omdat ‘het niet gelukt is’. Ik hoef je natuurlijk niet te zeggen dat deze teleurstelling niet terecht is.  

Qua hormonen zal het herstel na een keizersnede hetzelfde zijn als na een vaginale bevalling. Ook na een keizersnede moet je lichaam ontzwangeren. Wel is het zo dat als je via een geplande keizersnede bevalt, het kan zijn dat je geen last krijgt van heftige naweeën.  

Als je het fijn vindt, heb ik een uitgebreide blog geschreven over het herstel na een keizersnede.

Is er verschil met ontzwangeren na een keizersnede?

Hoe werkt het ontzwangeren na een miskraam?

Het ervaren van een miskraam kan heftig zijn, zowel emotioneel als fysiek. Het kan zijn dat je na een miskraam niet alleen te maken krijgt van het fysieke herstel van je lichaam, maar ook met emotioneel en hormonaal herstel 

Na een miskraam ondergaat je lichaam vergelijkbare fysieke processen als na een bevalling. Het belangrijkste is de terugkeer van de menstruatiecyclus, die kan variëren van 4 tot 6 weken na de miskraam, hoewel dit voor elke vrouw verschillend is. Volgens een studie gepubliceerd in Obstetrics & Gynecology, normaliseren de hormoonspiegels zich meestal binnen enkele weken, wat belangrijk is voor het herstelproces en toekomstige vruchtbaarheid.  

Ik heb zelf een miskraam gehad na 6 weken. Ik heb hier hormonaal weinig van gemerkt, maar dit is echt verschillend per persoon. Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe heftiger de symptomen. 

Hoe werkt het ontzwangeren na een miskraam?

Lichamelijk ontzwangeren na een miskraam 

Het is normaal dat je buik wat vervelend aanvoelt na een miskraam. Je baarmoeder is bezig om weer tot haar normale grootte te krimpen, net als na een bevalling. Dat kan pijn doen en dit kun je zien als heftige menstruatiekramen. Meestal neemt dit na de eerste dag af. Je kunt nog 4-6 weken licht blijven bloeden.  

De kwaaltjes die je had zoals eventuele misselijkheid kunnen al een paar dagen voordat je heftig gaat bloeden overgaan. Het kan ook zo zijn dat de zwangerschapskwaaltjes na een paar dagen na je miskraam pas over zijn.  

Wil je na een miskraam weer zwanger worden? Dan kan het goed zijn om je lichaam eerst goed voor te bereiden op een zwangerschap.

Het emotionele ontzwangeren na een miskraam 

Een miskraam kan best traumatisch zijn (maar dat hoeft natuurlijk niet). Een miskraam kan leiden tot angst, depressie of een posttraumatisch stressstoornis (PTSS). Organisaties zoals de Miscarriage Association kunnen je helpen met het zoeken van professionele hulp. 

Hormonaal herstel na een miskraam 

De hormonale schommelingen na een miskraam kunnen vergelijkbaar zijn met die na een bevalling. Ook bij een miskraam heb je een daling van zwangerschapshormonen zoals hCG (humaan choriongonadotrofine). Dat kan invloed hebben op zowel je lichaam als je geest.  

Deze daling kan leiden tot fysieke symptomen zoals vermoeidheid en emotionele symptomen zoals verdriet of depressie, zeker als hCG snel daalt. 

Hormonaal herstel na een miskraam 

Stop met twijfelen over wat gezond is. Hoe vaak hoor je tegenstrijdige adviezen over voeding? Met mijn hormoonvriendelijke boodschappenlijst weet je eindelijk wat écht werkt om jouw hormonen in balans te krijgen. Download hem gratis en voel je sterker en energieker. (LINK)

Liefs,

Kim

<<< Voeg banner hormoonvriendelijke boodschappenlijst in>>>>>

FAQ

Vraag je je af: “Hoe lang duurt het voordat zwangerschapshormonen uit je lichaam zijn?” Na een zwangerschap kan het enige tijd duren voordat je hormonen weer op het oude niveau zijn.

Na de geboorte van je baby begint je lichaam onmiddellijk met het aanpassen van je hormoonspiegels. De meeste zwangerschapshormonen, zoals hCG (humaan choriongonadotrofine), dalen vrij snel na de bevalling. Binnen een paar dagen tot een paar weken is hCG meestal niet meer detecteerbaar in je bloed.

Hormonen zoals oestrogeen en progesteron, die tijdens de zwangerschap hoog waren, dalen ook snel na de bevalling. Het kan een paare weken tot maanden duren voordat je hormonale balans volledig is hersteld, vooral als je borstvoeding geeft. Borstvoeding kan de terugkeer van je menstruatie en ovulatie vertragen door het hormoon prolactine, dat de melkproductie stimuleert en de ovulatie onderdrukt.

Hoe lang duurt het voordat zwangerschapshormonen uit je lichaam zijn? De exacte tijd varieert per persoon, maar over het algemeen kun je verwachten dat je hormonen binnen een paar weken tot maanden weer op het pre-zwangerschapsniveau zijn, als je dit zou testen. Wel kan het veel langer duren voordat je je weer jezelf voelt. Je hormonen kunnen dan namelijk nog niet in balans zijn. Ook minder slaap zorgt er natuurlijk voor dat je wat minder scherp bent.

Lichamelijk kun je hier ook geen vaste deadline aan hangen. Hoe snel jij weer fit bent hangt af van hoe regelmatig jij sport, hoe goed je eet en hoe goed je voor jezelf zorgt (qua slaap en ontspanning bijvoorbeeld).

Bindweefsel herstel duurt 300-500 dagen. Je kunt je dus voorstellen dat het ontzwangeren minstens zo lang duurt. Voor die tijd is je lichaam gewoon nog niet zo sterk en ben je gevoeliger voor blessures.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het herstel van je lichaam ook sterk wordt beïnvloed door je microbioom en voedingspatronen.

Vraag je je af: “Ontzwangeren en zweten – wat heeft dat met elkaar te maken?” Na de bevalling gaat je lichaam door een herstelproces dat we ontzwangeren noemen. Zweten is een veel voorkomend symptoom tijdens deze periode. Je zult merken dat het een ander soort zweet is dan je normaal hebt als je sport bijvoorbeeld.

Hoe lang duurt ontzwangeren en zweten? Direct na de bevalling begint je lichaam overtollig vocht kwijt te raken dat zich tijdens de zwangerschap heeft opgehoopt. Dit proces, waardoor je dus enorm gaat zweten, kan een paar weken duren. Nachtelijk zweten is heel normaal in de eerste weken na de bevalling, terwijl je hormonen weer in balans komen.

Drink veel water, draag ademende kleding, gooi je raam af en toe open en ja, spring regelmatig onder de douche;-) Het is misschien vervelend, maar het hoort er helemaal bij.

Vraag je je af: “Ontzwangeren en duizelig – wat heeft dat met elkaar te maken?” Na de bevalling ondergaat je lichaam een intens herstelproces dat ontzwangeren wordt genoemd. Duizeligheid is iets waar veel vrouwen door geteisterd worden in deze periode.

Hoe lang duurt ontzwangeren en duizeligheid? Direct na de bevalling begint je lichaam te herstellen. Hormonale schommelingen, veranderingen in bloedvolume (tijdens je zwangerschap heb je veel meer bloed) en vermoeidheid door gebroken nachten kunnen er allemaal voor zorgen dat je soms duizelig bent. Deze symptomen kunnen een paar weken tot maanden aanhouden terwijl je lichaam zich aanpast.

Tijdens de zwangerschap neemt je bloedvolume toe om aan de behoeften van je groeiende baby te voldoen. Na de bevalling moet je lichaam dit bloedvolume aanpassen, wat kan leiden tot duizeligheid. Bovendien kunnen hormonale veranderingen, zoals dalingen in oestrogeen en progesteron, je evenwichtsgevoel beïnvloeden. Ook een ijzertekort kan ervoor zorgen dat je sneller duizelig bent. Kijk hierboven even onder het kopje ‘ijzertekort’ wat je daartegen kunt doen.

Drink veel water, eet regelmatig, sta langzaam op uit een stoel of je bed en slaap zoveel mogelijk als de baby ook slaapt.

Vraag je je af wanneer je weer mag traplopen na je bevalling?

De tijd die je nodig hebt om weer veilig trappen te kunnen lopen, hangt af van je bevalling en je herstel. Als je een vaginale bevalling hebt gehad zonder complicaties, raad ik je aan om in de kraamweek zo min mogelijk trappen op en af te lopen. Na een keizersnede kan het wat langer duren, hoewel ik na 5 dagen weer heel langzaam trap kon lopen. Lees anders even deze interessante blog over traplopen na je bevalling.

Natuurlijk is het onmogelijk om alle trappen te vermijden, maar houd er gewoon rekening mee dat je lichaam echt moet herstellen. Traplopen gaat daar niet aan bijdragen.

Inhoudsopgave Iedere maand opnieuw die stemmingswisselingen, krampen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel? Je bent niet de enige. Premenstrueel Syndroom (PMS)…

Inhoudsopgave Ben je bezig met je kinderwens en blijft die positieve test maar uit? Misschien heb je alles geprobeerd –…

Inhoudsopgave Positief blijven als zwanger worden niet lukt Zwanger worden: soms lijkt het alsof het een fluitje van een cent…

X