Inhoud
Ben jij bevallen en heb je het idee dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken? Deze vitaminen voor na je bevalling kunnen helpen. Wil jij specifiek weten welke voedingsmiddelen je kunnen helpen bij het geven van borstvoeding? Lees dan even de blogpost over welke voeding je melkproductie kan stimuleren. Als jouw borstvoeding gewoon op gang komt en geen problemen geeft, kun je het prima bij deze supplementen houden hoor!
In deze blog over vitaminen voor na je bevalling behandel ik vooral supplementen. Voor de juiste voeding kun je kijken bij de pagina over je hormoonhuishouding weer in balans brengen.
Algemene tips voor na je bevalling
Je zult vast overspoeld worden met goedbedoelde tips voor na de bevalling. Ik vind vooral dit belangrijk na de bevalling:
- Zorg voor warmte. Gebruik dus lekker een kruik, doe een hemdje aan zodat je rug en baarmoeder lekker warm blijven en gebruik warme sokken.
- Eet veel groenten (minimaal 400 gram), goede eiwitten en vetten en eet complexe koolhydraten. Zorg voor veel kleur op je bord (zo weet je zeker dat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt) en neem veel warme voeding (dan heb je gelijk aandacht gegeven aan het punt hierboven én het is makkelijker verteerbaar). Eet zoveel mogelijk onbewerkt. Zo kun je beter amandelen eten, dan amandelmelk drinken. Water bevordert het herstel en dit heb je zeker nodig als je borstvoeding geeft. Drink dus elke dag minimaal 2 liter.
- Knuffel veel met je baby. Zo komt er oxytocine vrij en dit is in deze periode een belangrijk hormoon.
- Probeer stress zoveel mogelijk te beperken. Probeer te slapen als je baby ook slaapt en voel je vooral niet verplicht om elke dag bezoek over de vloer te hebben. Hoe je de eerste weken voor jezelf zorgt, bepaalt een hoop in de eerste jaren als kersverse moeder! Rust is geen luxe, het is een noodzaak. Ik heb speciaal voor moeders zoals jij een gratis meditatie (LINK) gemaakt, zo kun je jezelf in 10 minuten een pauze geven, hoe druk je dag ook is. Jij verdient dit moment. Ontvang hem gratis en ervaar het zelf. (LINK) <<<Banner meditatie>>>>
Deze vitamines beveel ik globaal aan in mijn praktijk, maar weet dat supplementen altijd maatwerk zijn. Heb je behoefte aan 1-op-1? Doe dan mee aan 1 van mijn programma’s (LINK).
Dit is jouw kans om te resetten. Hormonale klachten zijn meer dan vervelend; ze raken alles in je leven. Mijn programma Hormonen in Balans (LINK) biedt drie manieren om weer controle te krijgen. Werk zelfstandig in je eigen tempo, zoek support in een groep, of ga voor een-op-een begeleiding. Welke aanpak je ook kiest, je staat er niet alleen voor. Zo krijg jij na je bevalling je hormonen weer sneller onder controlere en krijg jij je energie en gewicht weer terug. YES!
Voordat je verder gaat…
Hoe vaak zet jij jezelf op de laatste plek? Speciaal voor jou heb ik een gratis e-book gemaakt: “10 Simpele Selfcare Hacks voor Drukke Moeders” (LINK). Dit e-book is er om je te laten zien dat het anders kan. Met 10 simpele hacks vind je manieren om voor jezelf te zorgen, zonder je gezin of werk tekort te doen. Download hem en voel je beter – vandaag nog. (LINK)
<<<Banner ebook>>>>>
Multivitamine
Na je bevalling heeft je lichaam behoefte aan een vitamine en mineralen boost.
Het is effectiever om een multivitamine preparaat te nemen, omdat vitamines en mineralen vaak samenwerken. Het nadeel van een multivitamine is dat er vaak een (te) lage dosering van alles in zit. De pil zou anders enorm worden.
Ik vind deze multivitamine fijn. Deze adviseer ik in mijn praktijk ook altijd om te nemen tijdens je zwangerschap en als je zwanger wilt worden. Als deze op is na je bevalling, zou je ook over kunnen gaan op multi dag- en nacht voor de vrouw. Met de code KIM10% krijg je 10% korting op alle producten van Vitakruid.
Belangrijk bij een multivitamine is dat je ervoor zorgt dat je voor de ochtend een andere hebt dan voor de nacht. In een goede multivitamine zitten bijvoorbeeld B-vitamines, maar daar krijg je energie van. Die wil je dus niet in de avond nemen.
Support voor je hormonen
Er zijn ook diverse middelen op de markt die de hormonen weer in balans kunnen brengen. Geef je geen borstvoeding meer en merk je dat je hormonen erg uit balans zijn? Dan kun je deze naast je multi gaan slikken. Hier zitten kruiden in die je hormonen weer in balans brengen, een normale menstruatie ondersteunen en bijdragen aan geestelijke balans.
Magnesium
Een verminderd magnesiumgehalte tijdens en na je zwangerschap kan ontstaan omdat je er meer van verbruikt tijdens de zwangerschap en doordat er een verhoogde uitscheiding door de nieren is als gevolg van hormonale veranderingen. Na je bevalling is magnesium betrokken bij de productie van de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je in actie kan komen en dat je je blij kan voelen.
Magnesium zit in amandelen, cashewnoten, volkoren granen, groene groenten en bittere chocola. Als je een magnesium supplement slikt, is het goed om te weten dat magnesium altijd gekoppeld is aan een andere stof. De werking en de opneembaarheid van magnesium hangt erg af van deze stof. Deze deodorant vind ik fijn om te gebruiken (maar je moet er wel 3 weken aan wennen):
Hier zit magnesiumchloride in. Deze vorm van magnesium is goed opneembaar via je huid en draagt bij aan meer energie, is goed voor je spieren en kun je gebruiken voor meer slaap, rust en geestelijke balans. Deze magnesium bevat meerdere soorten magnesium, waardoor ik dit een fijne vind. Met code KIM10% krijg je 10% korting op alle producten bij Vitakruid.
Vitamine D na je bevalling
Zeker na je bevalling is het belangrijk dat je vitamine D op peil is. De functies van vitamine D die belangrijk zijn na de bevalling:
- Voor de opbouw van sterke botten en tanden (het ondersteunt ook die van je baby).
- Het helpt bij het reguleren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.
- Het is goed voor de productie van hormonen. Goed dus voor je hormoonbalans!
- Het is betrokken bij de aanmaak van serotonine (de neurotransmitter die ervoor verantwoordelijk is dat jij je blij voelt) en melatonine (het slaap hormoon).
Hoe krijg je voldoende vitamine D?
- Het zit in vette vis (bio zalm, makreel haring, sardientjes), vlees, kaas en eieren.
- Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Zit minimaal een half uur tot een uur in de zon. In de winter staat de zon te laag om hier voldoende vitamine D uit te maken, maar een half uur tot een uur per dag in de zon is ook in de winter goed voor je dag- en nachtritme.
- Baby’s en kinderen tot 4 jaar kunnen vitamine D nog niet voldoende uit voeding en zonlicht halen, vandaar dat je je baby/kind extra vitamine D moet geven.
Omega-3
Omega-3 is altijd belangrijk, maar tot 10 maanden na je bevalling wil je je omega-3 extra hoog houden. Omega-3 is zelfs één van de dingen die ik elke dag slik. Zeker als je borstvoeding geeft is het verbruik hoog.
Omega-3 draagt bij aan:
- Het herstel van je ‘mombrain’. Als je een pasgeboren baby hebt weet je precies wat dit is hahaha. Ik had zelfs een keer een fotoshoot waarbij we een zeewier salade gingen fotograferen voor een kookboek. Mag jij raden welk ingrediënt ik vergeten was om op de foto te zetten…..;-)
- Als je omega-3 levels goed zijn heb je minder kans op het krijgen van een postpartum depressie.
- Omega-3 is goed voor je hersenen.
- Je hormonen bestaan uit vet. Omega-3 is dus écht essentieel voor de opbouw van je hormonen.
Deze visolie van Vitakruid vind ik fijn. Hier zit ook vitamine D in, dus dan hoef je die niet extra te slikken. Daarnaast kun je ook meer van deze producten eten:
Eventueel vitamine C
Wij kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, daarom moeten we het via de voeding binnenkrijgen.
De functies vitamine C zijn:
- Voor de aanmaak van cortisol (je stresshormoon) en progesteron (je geslachtshormoon).
- Het helpt om energie vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten.
- Het is belangrijk voor het immuunsysteem en het gaat ontstekingen tegen. Vandaar dat het geen gek idee is om een sinaasappel te eten als je ziek bent;-)
- Het bevordert de opname van ijzer.
- Het helpt bij de collageenvorming, wat belangrijk is voor het herstel van weefsels na de bevalling. Ook is het dus goed tegen rimpels, yay!
Vitamine C zit in veel producten maar het zit vooral in zwarte bessen, boerenkool, kiwi’s, tomaten, peterselie, spruitjes, broccoli, citroenen en sinaasappels.
Choline
Choline kan je lichaam zelf aanmaken, maar zeker als je net bevallen bent kan je hier wel wat extra van gebruiken voor je lichamelijk herstel.
De functies choline:
- Choline is goed voor het herstel van je (bind)weefsels tijdens en na de bevalling.
- Het is belangrijk voor het vetmetabolisme en de hersenfunctie.
- Het is een bouwstof voor de neurotransmitter acetylcholine, welke een belangrijke rol speelt in het geheugen. Ben je vergeetachtig tijdens en na de zwangerschap? Dan kan dat te maken hebben met hormonen en neurotransmitters, maar ook omdat je een te laag cholinegehalte hebt.
- Een cholinetekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een open ruggetje (8), schisis (een gespleten lip of gehemelte) en aangeboren hartafwijkingen.
- Het zorgt voor een goede aanleg en rijping van de hersenen en het zenuwstelsel van het ongeboren kindje.
Advies: voor zwangere vrouwen is de inname vastgesteld op 480 mg per dag en tijdens het geven van borstvoeding 520 mg/dag.
Choline zit in avocado, eieren, lever, vette vis, bloemkool en noten. In een goede multivitamine zit ook choline, je hoeft dit dus niet extra bij te slikken.
Collageen
Collageen is een belangrijke bouwsteen voor ons bindweefsel. Collageen aanvullen helpt je lichaam sneller te herstellen en het houdt je botten en gewrichten soepel. Bij de meeste vrouwen is het bindweefsel tijdens de zwangerschap zwakker geworden door hormonen. Vooral als je bekkenklachten hebt kan collageen bijdragen aan een beter herstel.
Collageen zit vooral in bottenbouillon van vis, rund en kip. Je kan ook een supplement nemen, dit kan ook als borstvoeding geeft. Deze collageen vind ik fijn.
Bottenbouillon
Na een bevalling of keizersnede adviseer ik vaak bottenbouillon. Bottenbouillon bevat aminozuren, glucosamine, collageen, goede vetten, vitamines en mineralen en gelatine. Bottenbouillon zorgt voor een versteviging van je darmslijmvlies, is goed voor je immuunsysteem en heeft een ontstekingsremmende werking. Fijn ook als je borstvoeding geeft (van een borstontsteking word je niet blij).
Let er wel op dat je biologische bottenbouillon neemt. Bij de supermarkt kun je bouillon van de Soepfabriek kopen. Ik neem dan altijd een groot glas waarbij ik de helft vul met bouillon en de andere helft met kokend water. Ik doe dan 3 dagen met 1 pot. Dit is echt een lekkere opkikker!
Ben je veel bloed verloren tijdens je zwangerschap?
Als je tijdens je bevalling veel bloed bent verloren, is het goed om tot 3 maanden na je bevalling ijzer en vitamine B12 bij te slikken. Vitamine B12 en ijzer werken namelijk samen. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de zwangere vrouwen een vitamine B12-tekort heeft (3). Goed om aan te vullen dus, zeker als je veel bloed bent verloren! Vitamine B12 zit in vlees en gevogelte, vis (sardines, mosselen, makreel, haring, koolvis, schelpdieren, bio zalm, kabeljauw, ansjovis), zuivel (zoals kaas en mozzarella), eieren en nori.
Wil jij vitamine B12 suppleren? Doe dit dan d.m.v. een zuigtabletje. Dit wordt het beste opgenomen. Ik vind deze B12 van Vitakruid fijn. Met de code KIM10% krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitakruid.
Qua ijzer zou ik gaan voor nano ijzer. Deze wordt goed opgenomen.
Vitaminen en mineralen tijdens borstvoeding:
Tijdens je zwangerschap heb je je eigen reserves moeten aanspreken om jezelf en je baby te voeden. Als je borstvoeding geeft komt daar nog meer behoefte bij, naast het herstel van je eigen lijf wat al veel energie kost. Wil jij precies weten welke vitamines en mineralen je kunt slikken om je borstvoeding te ondersteunen? Daar heb ik een heel artikel over geschreven. Lukt jouw borstvoeding prima? Dan hoef je niet nog meer te slikken dan hierboven.
FAQ
Waarom magnesium na bevalling?
Tijdens je zwangerschap verbruik je meer magnesium. Dan is een van de redenen dat je extra magnesium na je bevalling nodig hebt. Ook scheiden je nieren na je bevalling meer magnesium uit door hormonale veranderingen.
Na je bevalling is magnesium betrokken bij de productie van de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je in actie kan komen en dat je je blij kan voelen. Wel belangrijk dus dat je voldoende magnesium binnenkrijgt!
Magnesium zit in amandelen, cashewnoten, volkoren granen, groene groenten en bittere chocola.
Lees hierboven wat je kunt doen om genoeg magnesium binnen te krijgen en wat de juiste vorm van magnesium is.
Heb je multivitamine na je bevalling nodig?
Heb je multivitamine na je bevalling nodig? Je lichaam heeft veel energie en voedingsstoffen verbruikt tijdens de zwangerschap en bevalling, en je herstel kost ook veel energie.
Waarom zou je multivitaminen overwegen?
Na de bevalling kan je lichaam wat extra ondersteuning gebruiken om te herstellen. Als je goede voeding eet krijg je natuurlijk al een hoop binnen. Toch heb je hier alleen niet genoeg aan. Zo is de periode met een newborn stressvol en stress sloopt vitamines. Ook bevat ons eten veel minder vitamines dan vroeger, omdat de bodem tegenwoordig flink uitgeput is.
Hier zijn enkele redenen waarom multivitaminen nuttig kunnen zijn:
- Herstel: Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig om te herstellen van de bevalling.
- Borstvoeding: Als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig om melk te produceren. Multivitaminen kunnen ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om zowel jouw gezondheid als die van je baby te ondersteunen.
- Immuunsysteem: Een gezonde voeding kan je immuunsysteem versterken, wat belangrijk is omdat je lichaam na de bevalling kwetsbaar kan zijn voor infecties.
Belangrijk is om overdag een andere multivitamine te nemen dan in de avond. In de ochtend krijg je via een multivitamine bijvoorbeeld B-vitamines binnen waar je energie van krijgt. Niet echt handig om dit in de avond te nemen dus.
Ik vind deze multivitamine fijn. Deze adviseer ik in mijn praktijk ook altijd om te nemen tijdens je zwangerschap en als je zwanger wilt worden. Als deze op is na je bevalling, zou je ook over kunnen gaan op multi dag- en nacht voor de vrouw. Met de code KIM10% krijg je 10% korting op alle producten van Vitakruid.
Literatuurlijst
- Jia Y et al. A dose-response meta-analysis of the association between the maternal omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids supplement and risk of asthma/wheeze in offspring. BMC Pediatr. 2022; 22:422.
- Effects of the transcendental meditation technique on trait anxiety: a meta-analysis of randomized controlled trials; Davod W Orme-Johnson; Vernon A Barnes, DOI:1089/acm.2013.0204
- Hay G et al. Folate and cobalamin status in relation to breastfeeding and weaning in healthy infants. Am J Clin Nutr. 2008;88(1):105-14.
- Jouanne M et al. Nutrient requirements during pregnancy and lactation. Nutrients. 2021;13:692.
- Laitinen K et al. Nutrition, Allergy, Mucosal Immunology and Intestinal Microbiota Group. Probiotics and dietary counselling contribute to glucose regulation during and after pregnancy: a randomized controlled trial. Br J Nutr. 2009; 101:1679–87.
- Robertson RC et al. The human microbiome and child growth – first 1000 days and beyond. Trends Microbiol. 2019; 27:131–47.
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Health effects of nutrient intake from supplements during pregnancy – Advisory report – The Health Council of the Netherlands [Internet]. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; 2021 [cited 2023 Jun 26]. Available from: https://www.healthcouncil.nl/documents/advisory-reports/2021/06/22/dietary-recommendations-for-pregnant-women
- Wallace TC et al. Choline: the neurocognitive essential nutrient of interest to obstetricians and gynecologists. J Diet Suppl. 2020; 17:733–52.
- Al Saraf, KM, Rasheed FA, Hussain S. Copper and Zinc status in women with unexplained infertility. Geraadpleegd via: https://www.researchgate.net/publication/235660095_Copper_and_Zinc_status_in_women_with_unexplainedinfertility