Inhoudsopgave
Heb je ooit het gevoel gehad dat je lichaam tegen je werkt, vooral rond die tijd van de maand? Je bent niet alleen. Voor veel vrouwen voelt hun menstruatie als een zware strijd – maar soms is er meer aan de hand. Endometriose is een sluipende saboteur. Wat is endometriose en wat zijn de symptomen precies? En nog belangrijker – hoe herken je de signalen zodat je actie kunt ondernemen?
Endometriose is namelijk niet zomaar een hormonale dip. Het is een chronische aandoening die bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voorkomt. En het kan je hele leven op z’n kop zetten – van je menstruatie tot je vruchtbaarheid en zelfs je energielevels. Maar hier komt het goede nieuws: je bent niet machteloos! Er zijn manieren om de symptomen onder controle te krijgen en je lichaam weer beter te begrijpen.
Ik ga je alles vertellen wat je moet weten over endometriose en de symptomen. Geen ingewikkelde medische taal, maar gewoon duidelijke uitleg waar je wat aan hebt. Want laten we eerlijk zijn: als je worstelt met pijn en ongemak, wil je geen ingewikkeld verhaal – je wilt weten wat je kunt doen. En daar help ik je bij.
Wil je een eerste stap zetten om je hormonen meer in balans te brengen? Download mijn gratis Hormoonproof Boodschappenlijst! Hiermee weet je precies welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen om je lichaam te ondersteunen. Geen ingewikkelde recepten of eindeloze zoektocht naar gezonde opties – gewoon een praktische lijst waarmee je direct aan de slag kunt. Want kleine aanpassingen in je voeding kunnen een groot verschil maken. (LINK)
<<<Voeg bannerboodschappenlijst in >>>>>>
Endometriose en de symptomen in het kort
- Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische ontstekingsreactie waarbij baarmoederachtig weefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel reageert op hormonale veranderingen en kan pijn en ontstekingen veroorzaken. - Waar komt het voor?
Endometriose kan zich hechten aan verschillende plekken in je buik, zoals de eierstokken, eileiders, darmen en blaas. Soms zelfs buiten de buikholte, zoals in de longen of navel. - Wat gebeurt er tijdens de menstruatie?
Het endometrioseweefsel groeit mee tijdens je cyclus. Bij menstruatie breekt het af, maar omdat het zich buiten de baarmoeder bevindt, kan het niet naar buiten. Dit veroorzaakt bloedophopingen en ontstekingen in de buik. - Welke soorten endometriose zijn er?
- Oppervlakkige endometriose: Vlakke zones of glaspareltjes op het buikvlies.
- Diepe endometriose: Knobbeltjes die dieper in weefsels groeien.
- Cystische endometriose: Bloedgevulde cysten in de eierstokken die druk en pijn veroorzaken.
- Adenomyose: Baarmoederslijmvlies dat ingroeit in het spierweefsel van de baarmoeder.
- Wie krijgt endometriose?
Endometriose komt voor bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen, vooral in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar). Het is afhankelijk van oestrogeen. - Wat zijn de belangrijkste symptomen?
- Hevige menstruatiepijn
- Pijn bij de ovulatie
- Buik- en rugpijn
- Pijn tijdens het vrijen
- Blaasproblemen
- Moeizame stoelgang
- Vermoeidheid
- Vruchtbaarheidsproblemen
Heb je het idee dat sommige van deze symptomen op jou van toepassing zijn? Dan is het goed om te weten dat er manieren zijn om je hormonen meer in balans te brengen. Check mijn online programma’s (LINK) om gericht aan de slag te gaan met je voeding, stress en hormoonhuishouding. Samen zorgen we ervoor dat je je beter gaat voelen!
Wat is endometriose?
Stel je voor dat er stukjes weefsel, die eigenlijk in je baarmoeder horen, op plekken opduiken waar ze helemaal niet thuishoren. In je buik, op je darmen, of zelfs op je blaas. Dat is precies wat er gebeurt bij endometriose.
Wat is endometriose precies? Het is een chronische ontstekingsreactie in je buikholte waarbij cellen die lijken op baarmoederslijmvlies (het endometrium) buiten de baarmoeder terechtkomen. En dat weefsel gedraagt zich alsof het nog steeds in de baarmoeder zit: het groeit mee met je cyclus, breekt weer af en veroorzaakt kleine bloedingen. Maar omdat dit bloed nergens heen kan, leidt dit tot ontstekingen, pijn en vaak verklevingen in je buik.
Waar zit endometriose in je lichaam?
Endometriose houdt van vochtige omgevingen in je buik. Daarom vind je het vaak op plekken zoals:
- Het buikvlies tussen je baarmoeder en darm
- Je blaas
- Je eierstokken
- Je eileiders
- De ligamenten (ophangbanden) van je baarmoeder
- Soms zelfs buiten de buikholte, zoals in je longen of navel. Ja, echt waar!
Waarom doet endometriose zoveel pijn?
Het buikvlies waar endometriose zich graag aan hecht, zit vol zenuwen. Daardoor kunnen die ontstekingen en verklevingen zorgen voor heftige pijn in je buik, rug of bekken. Dit kan zelfs uitstralen naar je benen.
Hoe werkt endometriose tijdens je cyclus?
De cellen van endometriose gedragen zich als baarmoederweefsel. Dat betekent dat ze elke cyclus aangroeien, maar als er geen zwangerschap is, breken ze weer af. Normaal gesproken verlaat dat bloed je lichaam via je menstruatie, maar bij endometriose kan dat niet. Het blijft in je buikholte zitten, wat ontstekingen veroorzaakt.
Wist je dat het vooral vrouwen tussen de 15 en 49 jaar treft? Dat komt omdat het weefsel groeit onder invloed van oestrogeen. Daarom kan het na de menopauze vaak rustiger worden. Maar voor het zover is, kun je gelukkig veel doen om je hormonen beter in balans te krijgen.
Wil je weten hoe? Download mijn Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) en maak meteen een vliegende start!
<<<Banner boodschappenlijst>>>>
Welke vormen van endometriose zijn er?
Welke vormen van endometriose zijn er eigenlijk? Het komt namelijk in verschillende soorten en maten voor – van oppervlakkige plekjes tot diepe knobbeltjes en zelfs cysten in je eierstokken. Dit is belangrijk om te weten, want elke vorm kan andere klachten geven. Hieronder leg ik ze uit:
- Oppervlakkige endometriose
Dit is de meest voorkomende vorm. Denk aan kleine, vlakke zones of glaspareltjes op het buikvlies, een soort spinnenwebjes. Ze kunnen geïsoleerd of uitgebreid voorkomen en zitten vaak op het buikvlies.
- Diepe endometriose
Bij diepe endometriose groeien de endometriosehaarden dieper in het weefsel. Denk aan knobbeltjes (zoals knikkertjes) die bijvoorbeeld tussen de baarmoeder en de darmwand zitten. Deze vorm kan behoorlijk veel pijn veroorzaken, vooral tijdens je menstruatie.
- Cystische ovariële endometriose
Dit type endometriose, ook wel bekend als endometriomen, ontwikkelt zich in je eierstokken. In de eierstok ontstaan dan holtes gevuld met oud bloed. Deze cysten kunnen flink zwaar worden en druk uitoefenen op de eierstok, wat pijn kan doen rond je ovulatie.
Wist je dat? Als een cyste te groot wordt, kan deze zelfs naar beneden gaan hangen en afsterven. Dit kan weer pijnklachten en verklevingen veroorzaken in je buik.
- Adenomyose
Deze vorm wordt vaak vergeten, maar is ook een soort endometriose. Hierbij groeit baarmoederslijmvlies in het spierweefsel van de baarmoeder zelf. Dit kan zorgen voor een zwaar gevoel in je onderbuik en hevige menstruaties.
Welke vormen van endometriose zijn er nu bij jou van toepassing? Dat is iets waar je samen met een arts naar kunt kijken.
Hoe ontstaat endometriose?
De grote vraag waar jij mee zit: hoe ontstaat endometriose nou eigenlijk? Het eerlijke antwoord? De exacte oorzaak is nog steeds een mysterie. Vroeger dacht men dat het kwam door retrograde menstruatie (waarbij menstruatiebloed de verkeerde kant op stroomt), maar die theorie wordt steeds vaker losgelaten. Gelukkig zijn er ondertussen andere hypotheses die steeds meer naar voren komen.
Laten we eens induiken in wat we wél weten:
- Genetische aanleg
Sommige vrouwen zijn simpelweg genetisch ‘voorbestemd’ om een grotere kans op endometriose te hebben. Heb je vrouwelijke familieleden met endometriose? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Het zit dus deels in de familie.
- Stamcellen en embryologische ontwikkeling
Een andere hypothese is dat endometriose al in de embryonale fase ontstaat. Tijdens de ontwikkeling van het embryo kunnen bepaalde cellen zich op de verkeerde plek nestelen en later in het leven problemen veroorzaken. Denk aan een soort verborgen foutje dat zich pas na de puberteit openbaart.
- Toxines en oxidatieve stress
We leven tegenwoordig in een wereld vol toxines: bestrijdingsmiddelen, plastic, zware metalen, luchtvervuiling… Al die chemicaliën kunnen je lichaam belasten en bijdragen aan oxidatieve stress. En dat laatste is weer een belangrijke trigger voor ontstekingen in je lichaam, inclusief endometriose.
- Hormonale disbalans
Hormonen spelen een cruciale rol bij het ontstaan van endometriose. Vooral een teveel aan oestrogeen in verhouding tot progesteron kan problemen geven. Dit noemen we oestrogeendominantie. Hoe ontstaat dat?
- Teveel oestrogeen aanmaak: Je lichaam produceert simpelweg te veel oestrogeen.
- Problemen met afbraak: Oestrogeen moet via je lever worden afgebroken. Als je lever overbelast is – bijvoorbeeld door stress, alcohol of een slecht dieet – verloopt dat proces minder soepel.
- Xeno-oestrogenen: Dit zijn chemische stoffen die zich gedragen als oestrogeen. Denk aan weekmakers in plastic (BPA), bestrijdingsmiddelen, zware metalen en zelfs bepaalde medicijnen zoals de anticonceptiepil.
Wist je dat het endometrioseweefsel zelf óók oestrogeen kan aanmaken? Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij het weefsel zichzelf blijft voeden en groeien.
- Progesteronresistentie
Progesteron is het kalmerende hormoon dat ontstekingen helpt remmen. Maar bij vrouwen met endometriose lijkt het lichaam minder gevoelig te zijn voor progesteron. Dit heet progesteronresistentie. Hierdoor kunnen ontstekingen niet goed worden onderdrukt, wat leidt tot meer pijn en irritatie.
Ook heeft progesteron invloed op een “enzym” die invloed heeft op de omzetting van oestradiol in oestron, een zwakke vorm van oestrogeen (Zondervan K.T et al., 2018).
Hoe meer oestrogeen in vergelijking met progesteron, hoe meer kans op irritatie weefsel.
- Ontstekingen en een overactief immuunsysteem
Het endometrioseweefsel scheidt stoffen af die ontstekingseiwitten vrijmaken. Dit zorgt voor chronische ontstekingen in de buikholte. Normaal gesproken zou je immuunsysteem dit aanpakken en de overtollige cellen opruimen. Maar bij endometriose lijkt dat systeem niet optimaal te werken. Het gevolg? De endometriumcellen blijven zitten waar ze niet horen en veroorzaken schade.
- Je darmen zijn uit balans
Interessant is dat er ook een link is met je darmmicrobioom. Een verstoorde darmflora kan bijdragen aan hormonale disbalans en ontstekingen. Dit specifieke deel van je darmflora dat invloed heeft op je oestrogeenniveau noemen we het estroboloom. Hier spelen bepaalde bacteriesoorten zoals Clostridia en Ruminococcus een rol in de afbraak (of juist activering) van oestrogeen.
- Volgens de Chinese geneeswijzen: bloedstasis
De Chinese geneeswijzen hebben ook een interessante kijk op hoe endometriose ontstaat. Zij spreken van bloedstasis – oftewel: het bloed blijft stilstaan en kan niet goed doorstromen. Dit gebeurt vooral in het kleine bekken als er onvoldoende energie (Qi) is om alles soepel te laten stromen.
Wat is dan de rol van hormonen?
Hormonen spelen een sleutelrol bij het ontstaan van endometriose. Hier zijn de twee belangrijkste:
- Oestrogeen: Dit hormoon stimuleert de groei van endometrioseweefsel en kan ontstekingen verergeren. Het zorgt ook voor de productie van groeifactoren zoals IGF-1 en prostaglandine E2 (PGE2), die vochtophoping en verklevingen kunnen veroorzaken (Laganà et al., 2019).
- Progesteron: Dit hormoon heeft juist een remmende werking op ontstekingen. Maar als je lichaam resistent is voor progesteron, kunnen die ontstekingen niet goed worden geremd, met als gevolg meer pijn en irritatie.
Kortom: hoe ontstaat endometriose? Er is geen simpel antwoord, maar waarschijnlijk een combinatie van genetische aanleg, hormonale disbalans, een immuunsysteem dat in de war is en darmproblemen.
Wil je zelf in actie komen? Download mijn Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) en ontdek hoe je je hormonen beter kunt ondersteunen!
<<< Voeg banner boodschappenlijst in>>>>
Wat zijn de symptomen van endometriose?
De symptomen van endometriose kunnen je compleet verrassen. Het ene moment voel je je prima, het volgende moment lig je dubbel van de pijn zonder dat je precies weet waarom. Wat zijn de symptomen van endometriose precies, en waarom kunnen ze per vrouw zo verschillen?
Pijnklachten op de voorgrond
Pijn is hét kenmerk van endometriose, maar de intensiteit en locatie van die pijn verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen ervaren lichte buikpijn, terwijl anderen zich maandelijks door helse menstruaties heen slepen. Cyclusgerelateerde pijn komt vaak voor, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Sterker nog: sommige vrouwen met ernstige endometriose hebben nauwelijks klachten, terwijl vrouwen met milde endometriose juist veel last kunnen hebben.
Veelvoorkomende symptomen van endometriose
Hier is een overzicht van de meest voorkomende symptomen bij endometriose. Onthoud dat je niet al deze symptomen hoeft te hebben om toch met endometriose te maken te hebben:
- (Extreme) krampende menstruatiepijn, vaak met langdurige en hevige bloedingen. Dit begint meestal al op jonge leeftijd.
- Pijnlijke ovulatie: Dit ontstaat doordat in de eierstok holtes gevuld met (oud) bloed kunnen ontstaan, de zogenaamde endometriomen.
- Buikpijn of een gespannen onderbuik die zomaar kan opkomen.
- Rug- of bekkenpijn die niet zomaar verdwijnt.
- Een pijnlijk stuitje, vooral als endometriose zich tussen de baarmoeder en de darm heeft genesteld.
- Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, door verklevingen tussen de baarmoeder, darm of blaas.
- Zenuwpijn in de benen, bekken, heupen of onderrug.
- Blaasproblemen zoals een chronische plasdrang, pijn bij het plassen (vooral tijdens je menstruatie) of terugkerende blaasontstekingen.
- Moeizame stoelgang: Dit komt vaak door verklevingen tussen de darm en omliggend weefsel.
- Rusteloze, zware benen, die vooral tijdens je menstruatieperiode vervelend aanvoelen.
- Auto-immuunziektes, omdat het immuunsysteem continu op scherp staat.
- Darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, krampen en overgevoeligheden. Dit komt door verklevingen die de darmbeweeglijkheid beperken.
- Vermoeidheid: Het immuunsysteem is continu bezig met het aanpakken van ontstekingen, wat veel energie kost.
Wat zijn de minder bekende symptomen van endometriose?
Naast de veelvoorkomende klachten zijn er ook wat minder bekende symptomen die verband kunnen houden met endometriose:
- Pijn bij het stuitje (os coccygis) door verklevingen tussen de baarmoeder en het stuitje.
- Chronische blaasontstekingen door verklevingen op het buikvlies over de blaas.
- Bloed in de urine als endometriose doorgroeit in de blaas.
- Darmklachten die vaak worden verward met het prikkelbare darm syndroom (PDS), waardoor het zomaar kan dat je de verkeerde diagnose krijgt. Het verschil? Bij endometriose is er een duidelijke relatie met je menstruatiecyclus.
Wat kun je vandaag nog doen?
Heb je het idee dat je veel van deze symptomen herkent? Blijf er dan niet mee rondlopen. Je hoeft de pijn niet weg te slikken of te denken dat het erbij hoort. Download mijn gratis e-book “10 Simpele selfcare hacks voor drukke moeders” (LINK) als eerste stap naar het in balans brengen van je hormonen. Het is een simpele stap, maar eentje die je kan helpen om je lichaam beter te ondersteunen
<<< Voeg banner ebook in>>>>
Waarom krijg je deze klachten bij endometriose?
Je vraagt je misschien af: waarom krijg je deze klachten bij endometriose? Waarom lijkt je lichaam ineens je grootste vijand te zijn geworden? De pijn, de vermoeidheid, de buikklachten – hoe zit dat precies?
Verklevingen bij endometriose zorgen voor chaos in je buik
Endometrioseweefsel kan verklevingen veroorzaken tussen je organen. Dat betekent dat bijvoorbeeld je darmen, baarmoeder en blaas letterlijk aan elkaar gaan plakken. Dit zorgt ervoor dat je organen minder goed kunnen bewegen, wat bij elke stap, draai of ademhaling pijn kan geven. Die verklevingen beperken de beweeglijkheid van je organen en kunnen zelfs leiden tot het ontstaan van littekenweefsel. Geen wonder dat je je soms vastgelopen voelt in je eigen lichaam!
Zenuwen onder vuur
Endometriose kan ook je zenuwuiteinden prikkelen. Vooral in het bekkengebied zijn veel zenuwen aanwezig die pijnsignalen naar je hersenen sturen. Het gevolg? Pijn, pijn en nog eens pijn – vooral rond je menstruatie, maar ook daarbuiten. Dit verklaart waarom sommige vrouwen last hebben van uitstralende pijn in hun rug, benen en zelfs heupen.
Hormonen doen vrolijk mee
Waarom krijg je klachten bij endometriose? Nou, omdat het weefsel zich gedraagt als baarmoederslijmvlies. Net als het slijmvlies in je baarmoeder wordt dit weefsel dikker tijdens je cyclus. En net als tijdens je menstruatie probeert je lichaam dit weefsel weer af te stoten. Maar het probleem? Dit weefsel heeft geen uitweg. Het bloed kan nergens heen, blijft in je buikholte en veroorzaakt ontstekingen.
Je kunt je voorstellen dat die ontstekingsreacties geen pretje zijn. Ze zorgen voor irritatie van omliggende weefsels en maken het nog lastiger voor je lichaam om die verklevingen te doorbreken.
Een vicieuze cirkel van ontstekingen
Maar het wordt nog interessanter. Endometrioseweefsel scheidt namelijk stoffen af die je immuunsysteem in de war brengen. Normaal gesproken zou je lichaam de overtollige cellen opruimen, maar dat lukt niet altijd bij vrouwen met endometriose. Het immuunsysteem blijft continu actief, wat betekent dat je lichaam constant in de ‘aanval’-modus staat.
Chronische ontstekingen kunnen op den duur leiden tot vermoeidheid, want laten we eerlijk zijn: een immuunsysteem dat non-stop aan staat, kost bakken met energie. En dat verklaart meteen waarom zoveel vrouwen met endometriose zich uitgeput voelen.
Hoe kun je je lichaam helpen?
Wil je de vicieuze cirkel van ontstekingen doorbreken? Het begint bij het ondersteunen van je hormonen en je immuunsysteem. Check mijn Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) voor eenvoudige tips om je lichaam een handje te helpen. Want hoe meer je begrijpt over waarom je deze klachten krijgt bij endometriose, hoe beter je kunt werken aan verlichting!
Wanneer heb je meer kans op endometriose?
Je vraagt je misschien af: waarom de één wél endometriose krijgt en de ander niet? Wat maakt dat je meer kans hebt op deze chronische pijnklachten? Laten we dat even goed onder de loep nemen, want ja, er zijn bepaalde factoren die je risico vergroten.
Genen – bedankt, familie!
Als je moeder, zus of tante endometriose heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Het zit dus in de familie. Dit is iets waar je helaas geen invloed op hebt, maar het is wel belangrijk om te weten. Als je een vrouwelijke bloedlijn hebt met endometriose, is het slim om extra alert te zijn op de symptomen.
Vroege menstruatie en late overgang
Wanneer heb je meer kans op endometriose? Als je vroeg begon met menstrueren en laat in de overgang komt. Hoe meer menstruatiecycli je lichaam doormaakt, hoe groter de kans dat endometriose zich ontwikkelt. Dat komt omdat het weefsel dat zich buiten je baarmoeder nestelt, reageert op je hormonen en iedere maand meedoet met de cyclus.
Een korte cyclus
Heb jij een korte menstruatiecyclus van bijvoorbeeld drie weken? Dan betekent dat dat je vaker menstrueert, en dat verhoogt je risico op endometriose. Je baarmoeder werkt dan overuren, en dat kan leiden tot meer ontstekingsreacties in je buikholte.
Voeding – is dat een factor?
De wetenschap is er nog niet helemaal uit of voeding direct invloed heeft op het ontstaan van endometriose. Sommige onderzoeken spreken elkaar tegen, maar wat wel naar voren komt: vrouwen met endometriose eten vaak minder groenten en fruit, en meer zuivel, transvetten en suiker. Daarbij wordt minder vitamine D en omega-3 ingenomen, wat juist kan helpen om ontstekingen te remmen (Harris et al., 2018; Nodler et al., 2020).
Dus, wanneer heb je meer kans op endometriose? Als je genetische aanleg hebt, een vroege menstruatie, een korte cyclus of misschien niet de meest gezonde voeding kiest.
Hoe wordt endometriose vastgesteld?
De diagnose endometriose is helaas niet iets wat je zomaar even krijgt bij een standaard doktersbezoek. Veel vrouwen krijgen jarenlang te horen dat hun klachten “erbij horen” of dat ze last hebben van prikkelbare darmen, terwijl de werkelijke oorzaak endometriose is. Dus, hoe wordt endometriose vastgesteld, en waarom gaat dat zo vaak mis?
Waarom duurt de diagnose zo lang?
De symptomen van endometriose lijken vaak op andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of blaasontstekingen. Daardoor denken artsen niet direct aan endometriose, zeker niet als je vooral last hebt van buikklachten of vermoeidheid. Maar als je iedere maand zoveel pijn hebt dat je niet meer normaal kunt functioneren – en serieus, als je zonder pijnstillers niet de dag doorkomt – is het tijd om door te vragen. Endometriose is namelijk progressief: hoe langer je ermee rondloopt zonder behandeling, hoe erger het kan worden.
De stappen naar een diagnose
Dus, hoe wordt endometriose vastgesteld? Er zijn verschillende onderzoeken die je arts kan doen om de diagnose te stellen. Maar eerlijk is eerlijk: een volledige bevestiging krijg je pas na een kijkoperatie (laparoscopie).
- Echografie – Hiermee kan de arts zien of er endometriose-haarden of cystes aanwezig zijn, vooral op de eierstokken.
- MRI-scan – Dit kan meer gedetailleerde beelden geven van je bekkengebied, waardoor diepere endometriose zichtbaar wordt.
- Bloedonderzoek – Hier wordt gekeken naar ontstekingswaarden, zoals cytokine IL-6 en CA-125. Verhoogde waardes kunnen wijzen op actieve endometriose, maar zijn niet altijd doorslaggevend.
- Laparoscopie – Dit is de gouden standaard. Via een kleine kijkoperatie kan de arts direct zien waar de endometriose zich bevindt en hoe uitgebreid het is. Vaak kunnen ze tijdens deze operatie meteen wat weefsel verwijderen of een biopsie nemen om het te laten onderzoeken.
Waarom bloedonderzoek bij endometriose alleen niet genoeg is
Misschien denk je: “Waarom kunnen ze niet gewoon een bloedtest doen en klaar?” Helaas is het niet zo simpel. Bloedonderzoek kan wel aanwijzingen geven, maar het is geen sluitend bewijs. Je kunt bijvoorbeeld verhoogde ontstekingswaarden hebben, zoals een verhoogde IL-6, wat betekent dat je lichaam continu in een ontstekingsmodus staat. Maar dat kan bij meerdere aandoeningen gebeuren. Daarom is verder onderzoek altijd nodig.
Wat kun je zelf doen als je wilt weten of je endometriose hebt?
Als je vermoedt dat je endometriose hebt, blijf dan aandringen op verder onderzoek. Jij kent je lichaam het beste. Heb je iedere maand pijn waar je niet doorheen kunt bijten? Is je menstruatie zoveel heftiger dan die van anderen? Laat je niet wegsturen met alleen pijnstillers en het advies “even rustig aan te doen”. Neem actie!
En een kleine tip: hou een pijndagboek bij. Noteer wanneer je pijn hebt, hoe intens het is en welke andere symptomen je ervaart. Zo geef je je arts een duidelijk beeld van je klachten.
Wil je alvast zelf aan de slag met je hormonale balans? Download mijn gratis Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK) en ontdek hoe voeding je kan helpen om ontstekingsreacties te verminderen.
Hoe wordt endometriose vastgesteld?
Twijfel je of jouw klachten aan endometriose gelinkt kunnen zijn en wil je vaststellen of het endometriose is? Hier zijn een paar belangrijke signalen om op te letten:
- Hevige menstruatiepijn: Vooral als je regelmatig pijnstilling moet slikken om de dag door te komen.
- Pijn tijdens het vrijen: Dit kan wijzen op verklevingen in de bekkenstreek.
- Buikklachten die niet verdwijnen: Zoals een opgeblazen gevoel, krampen of darmproblemen die vaak met je cyclus samenhangen.
- Vruchtbaarheidsproblemen: Moeite om zwanger te raken kan soms het eerste signaal zijn.
Denk je dat dit herkenbaar klinkt? Laat het niet aanmodderen. Endometriose is geen kwestie van “het hoort erbij”. Zoek hulp, laat je onderzoeken, en ontdek hoe je jouw klachten onder controle kunt krijgen.
Hoe krijg je endometriose in balans?
Endometriose in balans krijgen is niet simpelweg een kwestie van een pilletje slikken. Medicijnen zorgen er niet voor dat endometriose verdwijnt, maar kunnen wel helpen om het af te remmen of tot stilstand te brengen. Het is een samenspel van hormonen, ontstekingen en je hele levensstijl. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je klachten te verlichten.
Medicatie en hormonale therapieën
- Anticonceptiepil: Deze kan helpen om de pieken en dalen in je hormonen tijdens je cyclus te verminderen en zo endometriosehaarden te remmen. Maar let op: het kan even zoeken zijn naar de juiste pil, want niet iedere variant werkt even goed voor iedereen. Vaak wordt een pil zonder stopweek aanbevolen om de schommelingen in je hormonen zoveel mogelijk te beperken.
- Progestageen-bevattende middelen: Dit vrouwelijke hormoon remt de groei van endometriosehaarden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde soorten spiraaltjes of injecties.
- GnRH-agonisten: Dit zijn injecties die je menstruatiecyclus stilleggen en zo de groei van endometriosehaarden vertragen. Niet voor iedereen geschikt, want ze kunnen behoorlijk wat bijwerkingen geven.
- Pijnstilling met ontstekingsremmers: Denk aan NSAID’s om acute ontstekingen en pijn te onderdrukken.
Chirurgie
Soms is een operatie de beste optie om endometriosehaarden te verwijderen. Dit gebeurt vaak via een kijkoperatie (laparoscopie). Helaas is het geen garantie dat de klachten niet terugkomen.
Holistische aanpak: wat kun je zelf doen?
Medicatie is één kant van het verhaal, maar om echt grip te krijgen op endometriose is het belangrijk om naar de oorzaak te kijken. Waarom ontstaat die oestrogeendominantie? Waarom is er sprake van chronische ontstekingen?
Denk bijvoorbeeld aan:
- Voeding: Met voeding kun je iets doen tegen endometriose. Zet in op ontstekingsremmende voeding. Wil je weten welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen? Download mijn gratis Hormoonproof Boodschappenlijst (LINK).
- Beweging: Regelmatig bewegen helpt om je hormonen in balans te houden. Maar let op, overdrijven is ook niet goed! In mijn programma’s (LINK) gaan we in 8 weken aan de slag om jouw hormonale chaos te temmen en je zult zien dat je je in 8 weken al een stuk beter voelt! We pakken de ontstekingen in jouw lijf aan en zorgen ervoor dat jij meer energie krijgt. We passen de workouts aan op waar jij bent in je cyclus en we doen hetzelfde met jouw voeding. Dit wordt jouw nieuwe lifestyle die je nog makkelijk vol kunt houden ook. Leuk als we je zien in 1 van mijn programma’s! (LINK)
- Suppletie: Overweeg supplementen die ontstekingsremmend werken, zoals omega-3 vetzuren.
- Stressmanagement: Stress is een grote boosdoener als het gaat om hormonale disbalans. Meditatie, yoga of simpelweg vaker een moment voor jezelf pakken, kan echt verschil maken. Download gratis mijn meditatie audio “In 10 minuten uit je hoofd” (LINK) om er gelijk mee aan de slag te gaan.
Hoe krijg je endometriose in balans?
Het antwoord is dus: met een combinatie van factoren kun je endometriose in balans krijgen. Er is niet één magische oplossing, maar door op verschillende fronten kleine aanpassingen te doen, kun je jouw klachten aanzienlijk verminderen. Wil je hiermee aan de slag? Kijk dan eens naar mijn online programma’s (LINK) waarin ik je stap voor stap begeleid richting hormonale balans.
Bronnen:
- Laganà, A. S., Garzon, S., Götte, M., Viganò, P., Franchi, M., Ghezzi, F. & Martin, D. C. (2019). The Pathogenesis of Endometriosis: Molecular and Cell Biology Insights. International Journal of Molecular Sciences, 20(22), 5615. https://doi.org/10.3390/ijms20225615
- Harris, H. R., Eke, A. C., Chavarro, J. E. & Missmer, S. A. (2018). Fruit and vegetable consumption and risk of endometriosis. Human Reproduction, 33(4), 715–727. https://doi.org/10.1093/humrep/dey014
- Zondervan, K. T., Becker, C. M., Koga, K., Missmer, S. A., Taylor, R. N. & Viganò, P. (2018). Nature Reviews Disease Primers, 4(1). https://doi.org/10.1038/s41572- 018-0008-5