Buddha Bowl met falafel
Een overheerlijke Buddha Bowl met falafel en avocado die je bloedsuikerspiegel lekker stabiel houdt. Het lijkt veel deze ingredientenlijst, maar alles voor de dressing heb je waarschijnlijk wel in je keukenkastje staan. En anders heb je dat nu, want wát een lekkere dressing!
Buddha Bowl falafel
Ingrediënten
- 1 bakje Falafel
- 1 Avocado
- 1/4 Rode kool
- 1 Zoete aardappel
- 2 handen Verse spinazie
- Hennepzaad, pompoen- of zonnebloempitten (extra eiwitten!)
Eventueel
- 1 Bakje hummus (kun je ook zelf maken)
- 1 handje Hennepzaad, pompoen- of zonnebloempitten om te garneren
Tahin dressing
- 80 gram Tahin
- 1-2 el Orgasmic Herbs van Green Gypsy of Italiaanse kruiden
- 1 cm Verse gember
- 1 teen knoflook
- 6 el Mirin (koop je gewoon bij de supermarkt bij de Japanse spullen)
- 4 el Soja saus of tamari (dat is gefermenteerde sojasaus, dat is een prima alternatief voor sojasaus waar je darmen ook blij van worden)
- 2-4 el Water
Bereiding
Snijd de rode kool fijn en gooi er wat olijfolie, peper en zout bij. Kneed het goed. Dat klinkt raar, maar daar wordt je rode kool zachter van.
Snijd de zoete aardappel in frietjes en gooi ‘m in de airfryer of bak het op in een pan.
Stop alles voor de Tahin dressing in de blender en mixen maar!
Je kan hier kiezen voor Orgasmic Herbs van Green Gypsy of Italiaanse kruiden
Doe alles in een kom en giet de dressing er overheen.
En dan smullen maar!
Waar komt de Buddha Bowl vandaan?
Je vraagt je misschien af waar die Buddha Bowl vandaan komt! Nou, het is eigenlijk best grappig. De term “Buddha Bowl” is een soort moderne term in de culinaire wereld. Het verwijst naar een kom vol lekkere en voedzame ingrediënten, van granen tot groenten tot eiwitten, alles lekker bij elkaar gemixt. Maar weet je, niemand weet waar het precies vandaan komt! De meeste denken dat het iets te maken heeft met de Boeddhistische levensstijl, waar eten in kommen heel normaal is. Maar echt zeker weten doen we het niet.
Wat is het verschil tussen een Poké bowl en een Buddha Bowl?
Je hebt waarschijnlijk ook wel eens gehoord van een poké bowl, het lijkt eigenlijk wel op een Buddha Bowl, toch? Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een poké bowl en een Buddha Bowl?
De poké bowls, die komen rechtstreeks uit Hawaï. Het is echt een gerecht met rauwe vis, meestal tonijn of zalm, gemarineerd in een pittige sojasaus, en dan geserveerd bovenop wat rijst en allemaal lekkere toppings zoals groenten en sesamzaadjes.
En dan heb je Buddhabowls, die zijn eigenlijk meer een moderne uitvinding. Ze zijn echt veelzijdig en je kunt er van alles in stoppen. Granen, groenten, eiwitten, sauzen echt alles wat je maar wilt! Ik bedoel, je kunt ze zelfs warm of koud serveren, afhankelijk van je stemming en het weer buiten.
Poké bowls hebben vaak een hartige en umami-rijke smaak, vanwege de sojasausmarinade en de verse vis. Wat ik het leukst vind aan Buddhabowls is dat je er zoveel verschillende smaken aan kunt toevoegen. Van pittig tot zoet tot hartig, het is echt helemaal aan jou! Het is alsof je je eigen culinaire meesterwerk creëert, elke keer dat je er een maakt.
Dus ja, beide bowls zijn echt geweldig, maar ze hebben hun eigen unieke flair en smaak. Het is gewoon een kwestie van waar je op dat moment zin in hebt!
Zijn Buddha Bowls gezond voor je?
Ik ben echt dol op Buddha Bowls! Het is gewoon zo’n geweldige manier om een beetje van alles in één kom te hebben. Maar is de zo’n Buddha Bowl wel gezond voor je? Omdat je zelf kan kiezen wat je in een Buddha Bowl doet kan je het zo gezond maken als je maar wilt! Als je een goede mix van voedzame ingrediënten gebruikt, kan een Buddha Bowl echt een voedzame bom zijn.
Het gebruik van volkoren granen zoals quinoa, bruine rijst of bulgur in een Buddha Bowl kan zorgen voor langdurige energie en vezels, wat gunstig is voor je spijsvertering en het gevoel van verzadiging! Het toevoegen van eiwitbronnen zoals bonen, tofu, kip, vis of eieren aan een Buddha bowl kan helpen om spieren op te bouwen en te herstellen, evenals het gevoel van verzadiging te verhogen.
Je kan ook gezonde vetten zoals avocado, noten, zaden of olijfolie toevoegen aan je Buddha Bowl. Dit kan helpen om de opname van in vet oplosbare vitamines te verbeteren en zo ook het gevoel van verzadiging te verlengen. Ook kan je jouw Buddha Bowl makkelijk aanpassen naar bijvoorbeeld een vegetarische, veganistische, glutenvrije of een zuivelvrije bowl. Zo zit er dus echt voor iedereen wat lekkers tussen!
Het leukste aan de Buddha Bowls is hoe je ze helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Of je nu dol bent op groenten, graag wat extra eiwitten toevoegt, of gewoon niet kunt weerstaan aan een flinke klodder hummus, je kunt het allemaal in je Buddha Bowl gooien en ervan genieten. Maar weet je, het is wel belangrijk om een beetje op te letten met de porties en toppings. Het is zo verleidelijk om alles erin te stoppen wat je maar wilt, maar een beetje balans is key. Dus, geniet ervan, maar met mate!
Is falafel gezond?
Of falafel echt gezond is hangt af van de ingrediënten. Falafel, een gerecht dat bestaat uit gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten of bonen, wordt vaak beschouwd als een gezonde optie. Die knapperige balletjes van kikkererwten of bonen, is echt een bron van plantaardige eiwitten. En laten we eerlijk zijn, eiwitten zijn als de bouwstenen van ons lichaam. Ze helpen bij spieropbouw, celherstel en houden ons energiek gedurende de dag.
Wat ik echt geweldig vind aan falafel is dat het ook boordevol voedingsvezels zit. Die kleine balletjes dragen bij aan een gezonde spijsvertering, helpen bij het verlagen van ons cholesterolgehalte en het reguleren van onze bloedsuikerspiegel. Een vezelrijk dieet wordt vaak geassocieerd met een verminderd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten en diabetes.
Falafel bevat over het algemeen weinig verzadigd vet omdat het wordt gebakken in plaats van gefrituurd. Bovendien kan het toevoegen van ingrediënten zoals olijfolie aan het falafeldeeg de hoeveelheid gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten verhogen, wat gunstig is voor je hartgezondheid.
Kikkererwten zijn een goede bron van verschillende essentiële voedingsstoffen, waaronder ijzer, magnesium, foliumzuur, en vitamine B6. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede gezondheid en spelen een rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals energieproductie, immuunsysteemfunctie en bloedvorming.
Natuurlijk, net als bij alles, is het belangrijk om een beetje op te letten met hoe je je falafel bereidt. Te veel olie kan het gezonde effect verminderen, dus bakken is meestal de beste optie. En houd de portiegroottes in de gaten, want laten we eerlijk zijn, het is zo makkelijk om te veel te eten als het zo lekker is!
Maar alles bij elkaar genomen, falafel is gewoon een heerlijk en voedzaam gerecht waar ik keer op keer van kan genieten.
Is falafel altijd vegetarisch?
Falafel is dus gezond, maar is falafel altijd vegetarisch? Traditioneel word falafel gemaakt van gemalen kikkererwten of bonen, kruiden en specerijen, en worden ze gefrituurd tot ze knapperig zijn.
Falafel is een populaire keuze voor vegetariërs en veganisten vanwege het ontbreken van dierlijke producten in het gerecht. Het biedt een smakelijke en voedzame eiwitbron voor mensen die een plantaardig dieet volgen.
Echter, er kunnen variaties zijn in de recepten en ingrediënten, soms voegen ze eieren of tarwebloem toe om de textuur te verbeteren, maar over het algemeen blijft het nog steeds een geweldige optie voor vegetariërs. Dit maakt falafel niet veganistisch, maar het blijft meestal vegetarisch.
Dus, of je nu een doorgewinterde vegetariër bent of gewoon af en toe graag wat vleesvrije maaltijden wilt proberen, falafel is altijd een topkeuze. Het is een smakelijke, voedzame en veelzijdige optie waar ik keer op keer van geniet!