Inhoud
Wanneer zwanger worden niet lukt, blijkt uit onderzoek dat in 1 op de 3 gevallen de oorzaak bij de vrouw ligt, in 1 op de 3 gevallen bij de man, en in de overige gevallen speelt een compatibiliteitsprobleem of een gecombineerd probleem een rol. Er zijn een hoop redenen of klachten waardoor het lastiger kan zijn om zwanger te worden. Zowel de man als de vrouw kunnen veel doen om de kans op een goede zwangerschap te verbeteren. In deze blog gaan we in op de rol van de man. Wat is goed voor de vruchtbaarheid van de man?
Deze factoren zijn het meest belangrijk als we het hebben over de vruchtbaarheid van een man:
- Leefstijl
- Voeding
- Suppletie
Hoe kan een man zijn vruchtbaarheid verhogen in het kort:
- Leefstijl: Een gezonde leefstijl is belangrijk. Vermijd overmatig alcoholgebruik, rook niet en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Overgewicht kan leiden tot een lager testosterongehalte, wat de vruchtbaarheid van een man vermindert.
- Voeding: Eet een gevarieerd dieet vol antioxidanten (groenten en fruit), eiwitten en gezonde vetten. Voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten en vette vis zijn goed voor de spermakwaliteit.
- Suppletie: Supplementen zoals zink, acetyl-L-carnitine, vitamine C, selenium en vitamine D kunnen bijdragen aan de vruchtbaarheid van de man. Deze stoffen helpen bij de productie en kwaliteit van sperma.
- De gemiddelde man wordt steeds minder vruchtbaar door alcohol, overgewicht, medicijnen, vitamine C tekort, teveel soja, telefoon in de broekzak, niet voldoende ejaculaties, blokkades in zaadleider en (oxidatieve) stress.
- De kwaliteit van sperma vermindert met de leeftijd, vooral na 40 jaar.
Voordat je verdergaat….
In mijn nieuwsbrief help ik je wekelijks in 5 minuten met je body & mind. Ik geef je mijn beste tips om je hormonen in balans te krijgen, ik leer je trucs die je direct kunt toepassen in de supermarkt en ik laat je zien je hoe je écht goed kunt eten, zonder dat het veel werk is. Schrijf je nu in en ontvang gratis mijn Hormoonvriendelijke Boodschappenlijst. (LINK)
Hormonen in balans brengen kan al beginnen in de supermarkt. Met deze lijst weet je precies welke voedingsmiddelen je hormonen ondersteunen – en welke je beter kunt laten liggen. Download nu gratis en maak gezonde keuzes makkelijk. (LINK)
<<<<Voeg banner boodschappenlijst in>>>>
Waardoor wordt de gemiddelde man steeds minder vruchtbaar?
De kwaliteit van sperma gaat wereldwijd achteruit en dit komt door een combi van leefstijl en omgeving. Hierdoor wordt de gemiddelde man steeds minder vruchtbaar:
1. Alcohol
Alcohol en geweldig sperma gaan helaas niet hand in hand. Alcohol kan de testosteronproductie verlagen, wat essentieel is voor de aanmaak van sperma. Als een man stopt met alcohol is daar al na een paar weken wat van te zien in de kwaliteit van zijn sperma.
2. Lager testosterongehalte door overgewicht
Vetweefsel produceert oestrogenen (het vrouwelijke hormoon), wat kan leiden tot een lager testosterongehalte. Ook zorgt buikvet voor oververhitting van de testikels, wat de spermaproductie en -kwaliteit vermindert. De testikels worden dan net een snelkookpan met te hoge temperaturen.
3. Gebruik van medicijnen
Bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers (H2-receptorantagonisten zoals Zantac), kunnen een negatief effect hebben op de spermakwaliteit.
4. Tekort aan vitamine C
Vitamine C is een krachtige antioxidant die belangrijk is voor de bescherming van sperma tegen oxidatieve schade. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een verhoogde aanwezigheid van vrije radicalen, die het DNA van spermacellen beschadigen en de vruchtbaarheid verminderen. Teveel vitamine C is trouwens ook niet goed.
5. Teveel gebruik van soja
Sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen (die lijken op vrouwelijke hormonen), die de hormonale balans kunnen verstoren. Je hormonen zijn namelijk net een concert: het moet perfect in balans zijn. Teveel fyto-oestrogenen kan leiden tot een verlaging van het testosterongehalte, waardoor de kwaliteit van je sperma minder wordt.
6. Telefoon op de verkeerde plek
Het dragen van je telefoon in je broekzak kan de testikels blootstellen aan elektromagnetische straling. Het is een feit dat telefoons dit uitstralen. Studies suggereren dat dit de spermakwaliteit kan verminderen door het veroorzaken van oxidatieve stress en DNA-schade in spermacellen. Je broekzak is dus niet de beste plek om je telefoon te bewaren.
7. Frequentie is belangrijk
Het is belangrijk dat mannen regelmatig ejaculeren, om het netjes te zeggen. Minimaal zes keer per maand om precies te zijn. Dit helpt om ophoping van oud sperma te voorkomen, waardoor de vruchtbaarheid van de man indirect verhoogd wordt.
8. Blokkade in de zaadleider
Het kan gebeuren dat de zaadleider letterlijk verstopt zit. De zaadcel kan dan niet goed z’n uiteindelijke doel bereiken. Een blokkade kan veroorzaakt worden door infecties, verwondingen of aangeboren afwijkingen.
9. Stress
Chronische stress is een van de grootste verstoorders van je hormonen en zorgt voor veel vruchtbaarheidsproblemen, ook bij mannen. Mijn blog ‘waarom stress ervoor kan zorgen dat je moeilijk zwanger raakt’ geldt zeker ook voor mannen.
Bij stress activeert je lichaam de HPA-as (dit produceert stresshormonen), wat de HPG-as (dit produceert geslachtshormonen) onderdrukt. Hierdoor kunnen minder geslachtshormonen aangemaakt worden. Je ziet op de afbeelding hieronder goed dat de stress-as altijd voorrang krijgt. Als die actief is, worden de geslachtshormonen niet aangemaakt.
Daarnaast kan stress het darmmicrobioom veranderen, wat indirect de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Oorzaken van Stress
Stress kan komen door verschillende factoren zoals:
- Te veel werk (mentale stress)
- Ongezonde voeding
- Slechte slaapgewoonten
- Gebruik van drugs
- Medicatiegebruik
- Blootstelling aan zoetstoffen, E-nummers en andere toxische stoffen
Oxidatieve Stress
Oxidatieve stress ontstaat wanneer er een disbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Vrije radicalen veranderen je cellen en antioxidanten maken ze weer. Heel simpel gezegd.
Leefstijl, milieu, infecties, auto-immuunziekten, inflammatoire aandoeningen, afwijkingen in de testikels en chronische ziekten kunnen allemaal bijdragen aan oxidatieve stress. Dit kan leiden tot schade aan spermacellen, wat een rol speelt bij 30%-80% van de onvruchtbare mannen.
Antioxidanten die Helpen
Bepaalde antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en het verbeteren van de spermakwaliteit:
- Glutathion. Helpt bij de regeneratie van andere antioxidanten en vermindert oxidatieve stress.
- Selenium. Beschermt de spermacellen tegen schade.
- Q10. Een antioxidant die de energieproductie in de cellen verbetert. Ook biedt Q10 bescherming tegen oxidatieve stress (omdat het dus een antioxidant is).
- Carnitine. Verbetert de energieproductie in spermacellen en beschermt tegen de schadelijke oxidatieve schade.
Wil je hulp met voeding en leefstijl om de kwaliteit van je sperma te verbeteren? Boek dan een consult om samen met mij aan de slag te gaan. We kunnen snelle vooruitgang boeken!
Vruchtbaarheid van de man verhogen door voeding
Vruchtbaarheid van de man verhogen door voeding werkt goed, maar vergeet leefstijl niet. Zowel bij de man als vrouw is stress een enorme verstoorder van je hormonen. Dit zie ik in mijn praktijk enorm vaak voorbijkomen! Ook is stress een enorme sloper van vitamines en mineralen, terwijl die juist zo belangrijk zijn voor de productie van goede eicellen en zaadcellen.
Met deze voeding kun je de vruchtbaarheid van een man verhogen:
1. Spijsverteringsenzymen
Zorg ervoor dat je op de juiste manier eet. Als je rustig eet en goed kauwt, komen er spijsverteringsenzymen vrij. Deze enzymen zorgen ervoor dat je de voeding ook echt kunt opnemen en dat het verteert kan worden. Zonder spijsverteringsenzymen neem je de voeding gewoon niet op en krijg je dure poep. Zonde!
Dit betekent dus ook dat je beter niet voor de tv kunt eten, want je vergeet dan simpelweg om goed te kauwen.
In mijn praktijk schrijf ik in consulten ook soms spijsverteringsenzymen voor als supplement, om er zo voor te zorgen dat alles goed opgenomen wordt. Toch is een goede manier van eten het allerbelangrijkste!
2. Eet veel groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten
Voeding speelt een belangrijke rol in je vruchtbaarheid. Eet veel groenten en fruit voor hun antioxidanten, eiwitten voor celgroei, en gezonde vetten voor de hormoonproductie. Denk aan avocado’s, noten en vette vis.
Wist je dat bijvoorbeeld al je hormonen worden opgebouwd uit goede vetten? Ze zijn dus heel belangrijk als je zwanger wilt worden, zeker als je moeilijk zwanger kunt worden!
Wat voor de vrouw geldt, geldt ook voor de man qua goede voeding en leefstijl.
Vruchtbaarheid van de man verhogen met supplementen
Je kunt de vruchtbaarheid van de man verhogen met supplementen. Ik wil daar alleen wel bij benadrukken dat supplementen niet meer zijn dan dat: het is een extraatje. Het is absoluut geen vervanger van goede voeding. Goede voeding kan altijd nog het beste opgenomen worden.
Zink
Zink speelt een grote rol in de beweeglijkheid van zaadcellen. Dit mineraal is essentieel voor de productie van testosteron en het bevordert de hele gezondheid van het voortplantingssysteem. Mannen die voldoende zink binnenkrijgen, hebben vaak een hogere concentratie aan spermacellen die ook nog eens actiever zijn. Voeg zinkrijke voedingsmiddelen zoals oesters, rundvlees en pompoenpitten toe aan je dieet, of overweeg een zinksupplement.
Acetyl-L-Carnitine
Acetyl-L-carnitine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de energieproductie van cellen. Voor zaadcellen betekent dit meer energie en beweeglijkheid, wat de kans op bevruchting kan verhogen (ze kunnen dan beter en verder zwemmen en dat is goed nieuws!).
Dit supplement is vooral nuttig voor mannen die te maken hebben met verminderde spermacelactiviteit. Hoe het is gesteld met jouw sperma kunnen ze makkelijk testen in het ziekenhuis. Acetyl-L-carnitine vind je in voedingsmiddelen zoals rood vlees en zuivel, maar je kunt het ook suppleren.
Met de code KIM10% krijg je 10% korting op je hele bestelling bij Vitakruid.
Vitamine C
Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt om sperma te beschermen tegen schade door de vrije radicalen waar ik het net over had. Deze vitamine verbetert de kwaliteit van sperma door het verminderen van DNA-schade en het bevorderen van een gezonde spermastructuur. Citrusvruchten (de bekende sinaasappel en citroen voor vitamine C), aardbeien en paprika’s zijn goede bronnen van vitamine C. Natuurlijk kun je ook hier weer aanvullen met een supplement.
Selenium
Selenium is heel belangrijk voor de spermakwaliteit. Het speelt een rol bij de vorming van sperma en helpt bij het verbeteren van de beweeglijkheid en morfologie van zaadcellen. Natuurlijke bronnen van selenium zijn paranoten, vis en eieren. Ik adviseer altijd om elke dag 3 paranoten te eten (ook belangrijk voor vrouwen). Neem er niet meer dan 3; dan kan het schadelijk worden.
Vitamine D
Vitamine D kunnen we uit de zon halen, maar in de maanden september t/m april heb je daar zeker niet genoeg aan. Tel daarbij op dat veel mensen hun hele dag achter een computer spenderen en dat weet jij ook: zeker in de winter heb je hier een supplement voor nodig.
Een tekort aan vitamine D wordt vaak geassocieerd met een lagere spermakwaliteit. Het helpt bij de aanmaak van testosteron en verbetert de beweeglijkheid van zaadcellen.
Omdat voeding tegenwoordig minder voedingsstoffen bevat dan vroeger (doordat de bodem steeds armer wordt) en veel mensen last hebben van stress (wat een grote rover is van vitamines), raad ik iedereen aan om een goede multivitamine te slikken. Ik zou voor een preparaat in de ochtend en een apart in de avond gaan. In de ochtend heb je andere voedingsstoffen nodig dan in de avond. Ik vind voor mannen deze multi fijn, omdat er D3, selenium, vitamine C en zink inzit.
Blijf altijd eerst overleggen met een gezondheidsprofessional voordat je met nieuwe supplementen begint. Ik kan je hier natuurlijk ook bij helpen in een consult.
Vruchtbaarheid man leeftijd grafiek
Hoewel de achteruitgang in mannelijke vruchtbaarheid minder dramatisch is dan bij vrouwen (bij vrouwen keldert het vanaf hun 35e jaar), heeft leeftijd toch een aanzienlijke invloed op de kwaliteit en kwantiteit van sperma.
Spermamotiliteit, of hoe goed spermacellen kunnen zwemmen, bereikt zijn piek bij mannen jonger dan 25 jaar en begint daarna geleidelijk af te nemen. Studies hebben aangetoond dat de motiliteit van sperma met ongeveer 0,8% per jaar afneemt, wat over een periode van 20 jaar kan leiden tot echt minder beweeglijke spermacellen.
Spermaconcentratie, oftewel het aantal spermacellen per milliliter zaad, neemt ook af met de leeftijd. Onderzoek wijst uit dat mannen tussen de 30 en 35 jaar de hoogste spermaconcentratie hebben, terwijl deze na de leeftijd van 55 aanzienlijk afneemt.
Naast kwantiteit en beweeglijkheid, heeft de leeftijd van een man ook invloed op de genetische kwaliteit van zijn sperma. Oudere mannen hebben een hoger risico op sperma met genetische defecten, wat kan leiden tot een verhoogd risico op miskramen, geboorteafwijkingen en andere gezondheidsproblemen bij de nakomelingen.
Vruchtbaarheid en de kans op conceptie
De kans op conceptie neemt af naarmate de leeftijd van de man toeneemt. Een studie toonde aan dat mannen ouder dan 40 jaar gemiddeld twee jaar nodig hebben om hun partner zwanger te maken, vergeleken met ongeveer vijf maanden voor mannen jonger dan 25 jaar. Dit verschil wordt natuurlijk nog groter als de vrouwelijke partner ook ouder is.
Hoewel mannen technisch gezien tot op hoge leeftijd kinderen kunnen verwekken, gaat het dus wel minder snel en is er meer kans op genetische afwijkingen bij hun baby (dit hoeft natuurlijk niet te zeggen dat dit bij jou het geval gaat zijn!).
Tot slot….
Ik hoop dat je veel aan deze tips hebt, ik gun namelijk iedereen zijn droom! Wil je zelf thuis aan de slag met je vruchtbaarheid? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke week een mailtje van mij, waarin we wekelijks in 5 minuten met je body & mind aan de slag gaan.
Hier ga je veel aan hebben!
Met veel liefde,
Kim
FAQ
Hoe kun je de vruchtbaarheid van de man testen?
Wil je de vruchtbaarheid van de man testen? De eerste stap bij het testen van de vruchtbaarheid van de man is vaak een bezoek aan de huisarts of een vruchtbaarheidsspecialist.
Sperma-analyse
Een van de belangrijkste tests voor mannelijke vruchtbaarheid is de sperma-analyse. Dit onderzoek checkt de gezondheid én de kwaliteit van het sperma. Dit wordt dan gemeten:
- Spermatelling: Het aantal zaadcellen. Een gezonde spermatelling is een belangrijk onderdeel van mannelijke vruchtbaarheid.
- Beweeglijkheid: Niet alleen de kwantiteit van het zaad is belangrijk, maar ook hoe goed de zaadcellen bewegen. Dit is belangrijk, anders kunnen de spermacellen het eitje niet bereiken.
- De vorm (morfologie): De vorm en structuur van de zaadcellen. Een hoger percentage normaal gevormde zaadcellen verhoogt de kans op bevruchting.
Bloedonderzoek
Naast een sperma-analyse kan bloedonderzoek worden uitgevoerd om hormoonspiegels te controleren. Hormonen zoals testosteron, FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) zijn belangrijk voor de productie van goede zaadcellen.
Fysiek onderzoek
Een fysiek onderzoek door een arts kan helpen om zaken zoals varicoceles (vergrote aderen in de balzak), hormonale afwijkingen of tekenen van infectie op te sporen die de vruchtbaarheid van de man kunnen beïnvloeden.
Een echo
Soms zijn testen zoals een echografie nodig om te kijken naar de structuur van de teelballen en andere reproductieve organen. Dit kan helpen om eventuele afwijkingen of blokkades op te sporen.
Vruchtbaarheid van een man van 70 jaar
Hoe zit het met de vruchtbaarheid van een man van 70 jaar? Hoewel de vruchtbaarheid van mannen over het algemeen langer aanhoudt dan die van vrouwen, gaat ook de vruchtbaarheid van de man achteruit zoals je hierboven hebt gelezen.
Spermakwaliteit en leeftijd
De vruchtbaarheid van een man van 70 jaar kan afnemen, maar mannen blijven hun hele leven sperma produceren. De kwaliteit van het sperma kan wel met de leeftijd achteruitgaan. We hebben het dan over de hoeveelheid zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm die minder ideaal kan worden.
Genetische risico's
Met de leeftijd neemt ook het risico op genetische afwijkingen toe. Oudere mannen hebben een grotere kans om zaadcellen met DNA-schade te produceren. Dit betekent een groter risico op genetische aandoeningen bij de baby.
Hormoonspiegels
De hormoonspiegels van mannen veranderen ook met de leeftijd. Testosteron kan dalen, wat invloed kan hebben op de productie van sperma en de algehele vruchtbaarheid.
Andere gezondheidsfactoren
De algemene gezondheid is ook belangrijk bij de vruchtbaarheid van oudere mannen. Aandoeningen zoals diabetes, een hoge bloeddruk en hartziekten kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden.
Mannen van 70 jaar zijn dus nog steeds vruchtbaar (in tegenstelling tot vrouwen), de vruchtbaarheid én de kwaliteit van de zaadcellen neemt wel af.